EPDK Başkanı Yılmaz: Benzin ve Motorinde 1-1,5 Lira Düzeyinde İndirim Olacak

GÜNCEL 21.02.2024 - 10:43, Güncelleme: 21.02.2024 - 10:45 4150+ kez okundu.
 

EPDK Başkanı Yılmaz: Benzin ve Motorinde 1-1,5 Lira Düzeyinde İndirim Olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerle ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1-1,5 lira düzeyinde bir indirim olacaktır." ifadesini kullandı. EPDK'den yapılan yazılı açıklamada, özellikle son günlerde küresel düzeyde yaşanan gelişmelerin uluslararası piyasalarda sadece Brent tipi petrolün değil motorin ve benzin gibi işlenmiş ürünlerin fiyatlarını da yukarı yönlü etkilediğine işaret edildi. Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa koşullarında belirlendiği ve uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin iç piyasadaki fiyat hareketlerini doğrudan etkilediği belirtildi. Benzin ve motorin fiyatlarının devlet eliyle değil serbest piyasa koşullarında kendine özgü formülasyonla belirlendiği bilgisi verilen açıklamada, fiyatların belirlenmesinde herhangi bir sebeple piyasa yapısını bozucu kar hareketlerinin tespiti halinde EPDK'nin tavan fiyat uygulama yetkisi bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerle ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini belirtti. Benzin ve motorin fiyatlarının serbest piyasada oluştuğunu, kurallar ve formülün belli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "EPDK olarak hem rafineri-dağıtıcı ve bayii gibi piyasa oyuncularının uygulamalarını hem de fiyat hareketlerini sıkı şekilde takip ediyoruz. Akaryakıt piyasamızın serbest yapısı elbette önemli ancak tüketicilerimizi korumak, fiyat hareketlerini titizlikle takip etmek, kar oyunlarına izin vermemek de bizim görevimiz. Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1-1,5 lira düzeyinde bir indirim olacaktır."  
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerle ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1-1,5 lira düzeyinde bir indirim olacaktır." ifadesini kullandı.

EPDK'den yapılan yazılı açıklamada, özellikle son günlerde küresel düzeyde yaşanan gelişmelerin uluslararası piyasalarda sadece Brent tipi petrolün değil motorin ve benzin gibi işlenmiş ürünlerin fiyatlarını da yukarı yönlü etkilediğine işaret edildi.

Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa koşullarında belirlendiği ve uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin iç piyasadaki fiyat hareketlerini doğrudan etkilediği belirtildi.

Benzin ve motorin fiyatlarının devlet eliyle değil serbest piyasa koşullarında kendine özgü formülasyonla belirlendiği bilgisi verilen açıklamada, fiyatların belirlenmesinde herhangi bir sebeple piyasa yapısını bozucu kar hareketlerinin tespiti halinde EPDK'nin tavan fiyat uygulama yetkisi bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerle ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini belirtti.

Benzin ve motorin fiyatlarının serbest piyasada oluştuğunu, kurallar ve formülün belli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"EPDK olarak hem rafineri-dağıtıcı ve bayii gibi piyasa oyuncularının uygulamalarını hem de fiyat hareketlerini sıkı şekilde takip ediyoruz. Akaryakıt piyasamızın serbest yapısı elbette önemli ancak tüketicilerimizi korumak, fiyat hareketlerini titizlikle takip etmek, kar oyunlarına izin vermemek de bizim görevimiz. Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1-1,5 lira düzeyinde bir indirim olacaktır."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.