ENSİA Başkanı Vatansever” YEKDEM En Az Bir Yıl Daha Uzatılmalı”

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.04.2020 - 14:42, Güncelleme: 01.04.2020 - 14:45 2551+ kez okundu.
 

ENSİA Başkanı Vatansever” YEKDEM En Az Bir Yıl Daha Uzatılmalı”

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, YEKDEM’in en az bir yıl daha uzatılmasını beklediklerini ifade etti.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, koronavirüs nedeniyle  başta rüzgâr enerjisi olmak üzere pek çok temiz enerji yatırımında  devreye alınma süreçlerinin, Yenilenebilir Enerji Destek Mekanizması’na (YEKDEM) son başvuru tarihi olan 31 Ekim 2020'ye yetişmesi mümkün olmayacağını söyledi.   Yenilenebilir enerji yatırımlarının uzun soluklu yatırımlar  olduğunu ve pek çoğunun döviz bazlı kredilerle finanse edildiğine dikkat çeken Vatansever, YEKDEM'in bugünkü teşvik  mekanizmasını koruyarak en az bir yıl daha uzatılmasını beklediklerini  kaydetti.   Yatırımcı şirketlerin, ürettikleri elektriği döviz bazlı  satacakları için kredilendirmelerini de dövize endeksli olarak  yaptıkların hatırlatan Vatansever, "Yenilenebilir enerji yatırımları uzun soluklu yatırımlardan  oluşuyor. Potansiyel ölçümlerinin yapılması, ekipmanların üretim  sözleşmelerinin yapılması, üretimlerinin tamamlanması, montajı,  devreye alınması gibi aşamalar 3 yıla yaklaşan bir süreci  gerektiriyor. Yenilenebilir enerjide son on yılda kaydettiğimiz ivmeyi  tüm dünya alkışlıyor. Bugün ülkemiz 8 GW rüzgar enerjisi kurulu  gücünde Avrupa'da 7'inci sırada. Bu başarıda en önemli etken YEKDEM  oldu. Bu mekanizmayı sonlandıracaksak yerine nasıl bir düzenleme  yapacağımızı da çoktan açıklamamız gerekiyordu.   31 Aralık 2020'de sona  erecek YEKDEM'den yararlanacak yatırımlar için son başvuru 31 Ekim 2020 olacak. Virüs salgını nedeniyle tüm sistem nerdeyse durmuş  durumda. Sadece rüzgâr enerjisinde bu yıl devreye alınmayı bekleyen  yaklaşık 1,300 Megavat yatırım bulunuyor. Ana sanayi yatırımlarının  yanında, onlara ekipman üretimi yapan yerli üreticilerimiz de aynı  belirsizliğin içinde. Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli  ekipman kullanımını vizyon olarak belirleyen ENSİA olarak bizim  önerimiz, ilk aşamada YEKDEM'in yürürlük tarihinin 31 Aralık 2021'e  ötelenmesi ve yeni destek mekanizmasının ne olacağının sektör  beklentileri dikkate alınarak en kısa sürede açıklanmasıdır.”dedi.
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, YEKDEM’in en az bir yıl daha uzatılmasını beklediklerini ifade etti.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, koronavirüs nedeniyle  başta rüzgâr enerjisi olmak üzere pek çok temiz enerji yatırımında  devreye alınma süreçlerinin, Yenilenebilir Enerji Destek Mekanizması’na (YEKDEM) son başvuru tarihi olan 31 Ekim 2020'ye yetişmesi mümkün olmayacağını söyledi.

 

Yenilenebilir enerji yatırımlarının uzun soluklu yatırımlar  olduğunu ve pek çoğunun döviz bazlı kredilerle finanse edildiğine dikkat çeken Vatansever, YEKDEM'in bugünkü teşvik  mekanizmasını koruyarak en az bir yıl daha uzatılmasını beklediklerini  kaydetti.

 

Yatırımcı şirketlerin, ürettikleri elektriği döviz bazlı  satacakları için kredilendirmelerini de dövize endeksli olarak  yaptıkların hatırlatan Vatansever, "Yenilenebilir enerji yatırımları uzun soluklu yatırımlardan  oluşuyor. Potansiyel ölçümlerinin yapılması, ekipmanların üretim  sözleşmelerinin yapılması, üretimlerinin tamamlanması, montajı,  devreye alınması gibi aşamalar 3 yıla yaklaşan bir süreci  gerektiriyor. Yenilenebilir enerjide son on yılda kaydettiğimiz ivmeyi  tüm dünya alkışlıyor. Bugün ülkemiz 8 GW rüzgar enerjisi kurulu  gücünde Avrupa'da 7'inci sırada. Bu başarıda en önemli etken YEKDEM  oldu. Bu mekanizmayı sonlandıracaksak yerine nasıl bir düzenleme  yapacağımızı da çoktan açıklamamız gerekiyordu.

 

31 Aralık 2020'de sona  erecek YEKDEM'den yararlanacak yatırımlar için son başvuru 31 Ekim 2020 olacak. Virüs salgını nedeniyle tüm sistem nerdeyse durmuş  durumda. Sadece rüzgâr enerjisinde bu yıl devreye alınmayı bekleyen  yaklaşık 1,300 Megavat yatırım bulunuyor. Ana sanayi yatırımlarının  yanında, onlara ekipman üretimi yapan yerli üreticilerimiz de aynı  belirsizliğin içinde. Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli  ekipman kullanımını vizyon olarak belirleyen ENSİA olarak bizim  önerimiz, ilk aşamada YEKDEM'in yürürlük tarihinin 31 Aralık 2021'e  ötelenmesi ve yeni destek mekanizmasının ne olacağının sektör  beklentileri dikkate alınarak en kısa sürede açıklanmasıdır.”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.