BOTAŞ Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı Düzenledi

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:12, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:12 3637+ kez okundu.
 

BOTAŞ Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı Düzenledi

Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), enerji yönetimi ve enerji verimliliği alanında yapılan çalışmaları ve 2019 yılı hedeflerini değerlendirmek üzere, BOTAŞ Ceyhan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünde, Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı gerçekleştirdi.

Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, 2019 yılının BOTAŞ için bir Ar-Ge yılı ve BOTAŞ Yer-Ver (Yerli ve Verimli) Projesinin şaha kalktığı bir yıl olacağını ifade ederek, yaptıkları çalışmalarla yetinmeyeceklerini, daha yapacak çok işlerinin olduğunu söyledi. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikasını enerji sektöründeki kamu kurumları arasında ilk alan kuruluşun BOTAŞ olmasının, Kuruluşun genel yönetim stratejisi açısından önemli olduğunu ifade eden Özcan, Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı ile neler yaptıklarını ve bundan sonra neler yapacaklarını görme imkânı bulduklarını ve bu çalışmaların tüm Türkiye’ye örnek olacağını vurguladı. BOTAŞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde başlattığı BOTAŞ Yer-Ver (Yerli ve Verimli) projeleri kapsamında, yerliliği ve verimliliği ön plana çıkaran çalışmaları ile enerji sektöründeki kamu kurumları arasında TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini tüm tesislerinde uygulamaya başladı. BOTAŞ, 2017 Aralık ayında pilot uygulama olarak başlatılan TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çalışmalar kapsamında, Genel Müdürlük Hizmet Binalarında izolasyon çalışmaları yapılmış, çatı güneş enerjisi sistemi kurulmuş, aydınlatma sisteminin tasarruflu lambalar ile değişimi sağlanmış ve ısıtma/soğutma boruları jeotermal borular ile değiştirilmişti. BOTAŞ genelinde, elektik enerji maliyetinin optimizasyonuna ilişkin yapılan çalışmalar neticesinde, elektrik abonelikleri için elektrik tedarik anlaşması yapıldı. Ayrıca Petrol İşletmelerinde 6 adet ana hat pompa motorunun daha verimli motorlar ile değiştirildi. doğal gaz iletim hattında ise verimli işletmecilik yapılarak kompresör istasyonlarında kullanılan dâhili yakıt gazından tasarruf sağlandı. Tüm bu iyileştirmelere bağlı olarak, 2018 yılı enerji tüketimi 2017 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, BOTAŞ’ın doğalgaz tüketiminde yüzde 35, elektrik tüketiminde ise yüzde 25’lik bir tasarruf edildi.
Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), enerji yönetimi ve enerji verimliliği alanında yapılan çalışmaları ve 2019 yılı hedeflerini değerlendirmek üzere, BOTAŞ Ceyhan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünde, Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı gerçekleştirdi.

Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, 2019 yılının BOTAŞ için bir Ar-Ge yılı ve BOTAŞ Yer-Ver (Yerli ve Verimli) Projesinin şaha kalktığı bir yıl olacağını ifade ederek, yaptıkları çalışmalarla yetinmeyeceklerini, daha yapacak çok işlerinin olduğunu söyledi.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikasını enerji sektöründeki kamu kurumları arasında ilk alan kuruluşun BOTAŞ olmasının, Kuruluşun genel yönetim stratejisi açısından önemli olduğunu ifade eden Özcan, Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı ile neler yaptıklarını ve bundan sonra neler yapacaklarını görme imkânı bulduklarını ve bu çalışmaların tüm Türkiye’ye örnek olacağını vurguladı.

BOTAŞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde başlattığı BOTAŞ Yer-Ver (Yerli ve Verimli) projeleri kapsamında, yerliliği ve verimliliği ön plana çıkaran çalışmaları ile enerji sektöründeki kamu kurumları arasında TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini tüm tesislerinde uygulamaya başladı.

BOTAŞ, 2017 Aralık ayında pilot uygulama olarak başlatılan TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çalışmalar kapsamında, Genel Müdürlük Hizmet Binalarında izolasyon çalışmaları yapılmış, çatı güneş enerjisi sistemi kurulmuş, aydınlatma sisteminin tasarruflu lambalar ile değişimi sağlanmış ve ısıtma/soğutma boruları jeotermal borular ile değiştirilmişti.

BOTAŞ genelinde, elektik enerji maliyetinin optimizasyonuna ilişkin yapılan çalışmalar neticesinde, elektrik abonelikleri için elektrik tedarik anlaşması yapıldı. Ayrıca Petrol İşletmelerinde 6 adet ana hat pompa motorunun daha verimli motorlar ile değiştirildi. doğal gaz iletim hattında ise verimli işletmecilik yapılarak kompresör istasyonlarında kullanılan dâhili yakıt gazından tasarruf sağlandı.

Tüm bu iyileştirmelere bağlı olarak, 2018 yılı enerji tüketimi 2017 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, BOTAŞ’ın doğalgaz tüketiminde yüzde 35, elektrik tüketiminde ise yüzde 25’lik bir tasarruf edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.