Ahmet Türkoğlu “İTEP ile Birlikte Aylık, Üç Aylık, Yıllık Elektrik Ticareti Yapılabilecek”

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.05.2019 - 10:31, Güncelleme: 30.05.2019 - 10:31 2865+ kez okundu.
 

Ahmet Türkoğlu “İTEP ile Birlikte Aylık, Üç Aylık, Yıllık Elektrik Ticareti Yapılabilecek”

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu yakın zamanda açılacak İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları (İTEP) husunda açıklama yaptı.

Bu yıl 25.’si düzenlenen ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı  ve Konferansı’nda (ICCI 2019) moderatörlüğünü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Dr. Refik Tiryaki’nin yaptığı “Elektrik Piyasası”  oturumunun açılış konuşmasını yapan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu  yakın zamanda açılacak İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları (İTEP) için “Şu anda işlettiğimiz Gün Öncesi ve Gün İçi Piyasaları’ndan farklı olarak ileri tarihlerdeki aylık, üç aylık,  yıllık periyotlar için baz yük, hafta içi, hafta sonu, puant, puant  dışı gibi farklı yük tiplerini kapsayan elektrik ticaretini yapma  fırsatı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.   Piyasanın adil, şeffaf ve öngörülebilir olması için EPİAŞ’ın  faaliyetlerini bu çerçevede yürüttüğünü hatırlatan Türkoğlu, bu  anlamda Şeffaflık Platformu’nun önemine değindi.   Gün Öncesi Piyasası’nda (GÖP) 2019 yılının ilk dört ayında geçen senenin aynı dönemine  göre yüzde 27 artış göstererek 11 milyar 500 milyon TL, GİP’te ise yüzde 132  artışla 387 Milyon TL olduğunu ifade eden Türkoğlu, 2019 yılının ilk  dört ayında ise enerji ticaretinin yüzde 39’unun Gün Öncesi Piyasası,  yüzde 1.37’sinin Gün İçi Piyasası, yüzde 2’sinin Dengeleme Güç Piyasası ve yüzde 57’sinin ise ikili anlaşmalar vasıtasıyla  gerçekleştiğini dile getirdi.   Gün Öncesi Piyasası matematiksel modeli için yakın zamanda bir  yarışma düzenleyeceklerini belirten Türkoğlu, üniversite  öğrencilerini, akademisyenleri ve ilgilenenleri yarışmaya davet  ederek, “Elektrik piyasası işletmecisi olarak geleneksel yöntemlerle  çözümü oldukça zor olan verilen tekliflerin sosyal faydayı artıracak  şekilde eşleştirilmesi ve piyasa takas fiyatının hesaplanması  problemini her gün her saat çözüyoruz. Her geçen gün sayısı artan  piyasa katılımcılarımızın girdikleri alış ve satış tekliflerini  optimizasyon modelimiz vasıtasıyla sağlıyoruz. Piyasa işletmecisi bu  yöntemi sürekli iyileştirme ve hızlandırma gayretindeyiz.   Düzenleyeceğimiz yarışmayla Gün Öncesi Piyasası Problemine çözüm  sağlayacak alternatif bir modeli keşfetmeyi amaçlıyoruz. Bu  yarışmayla, her geçen gün gelişen enerji sektöründe sürekli bir  araştırma ortamının temellerini oluşturmak, problemi akademik çevreye  tanıtmak ve farkındalık yaratmak gibi amaçlarımız var.” dedi.   Arz güvenliği, enerji verimliliği fiyat öngörülebilirliği gibi  konuların konuşulduğu oturumda konuşmacılar EPİAŞ tarafından  işletilecek olan İTEP’in piyasaya yeni bir soluk getireceğinin altını  çizdi.
EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu yakın zamanda açılacak İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları (İTEP) husunda açıklama yaptı.

Bu yıl 25.’si düzenlenen ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı  ve Konferansı’nda (ICCI 2019) moderatörlüğünü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Dr. Refik Tiryaki’nin yaptığı “Elektrik Piyasası”  oturumunun açılış konuşmasını yapan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu  yakın zamanda açılacak İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları (İTEP) için “Şu anda işlettiğimiz Gün Öncesi ve Gün İçi Piyasaları’ndan farklı olarak ileri tarihlerdeki aylık, üç aylık,  yıllık periyotlar için baz yük, hafta içi, hafta sonu, puant, puant  dışı gibi farklı yük tiplerini kapsayan elektrik ticaretini yapma  fırsatı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Piyasanın adil, şeffaf ve öngörülebilir olması için EPİAŞ’ın  faaliyetlerini bu çerçevede yürüttüğünü hatırlatan Türkoğlu, bu  anlamda Şeffaflık Platformu’nun önemine değindi.

 

Gün Öncesi Piyasası’nda (GÖP) 2019 yılının ilk dört ayında geçen senenin aynı dönemine  göre yüzde 27 artış göstererek 11 milyar 500 milyon TL, GİP’te ise yüzde 132  artışla 387 Milyon TL olduğunu ifade eden Türkoğlu, 2019 yılının ilk  dört ayında ise enerji ticaretinin yüzde 39’unun Gün Öncesi Piyasası,  yüzde 1.37’sinin Gün İçi Piyasası, yüzde 2’sinin Dengeleme Güç Piyasası ve yüzde 57’sinin ise ikili anlaşmalar vasıtasıyla  gerçekleştiğini dile getirdi.

 

Gün Öncesi Piyasası matematiksel modeli için yakın zamanda bir  yarışma düzenleyeceklerini belirten Türkoğlu, üniversite  öğrencilerini, akademisyenleri ve ilgilenenleri yarışmaya davet  ederek, “Elektrik piyasası işletmecisi olarak geleneksel yöntemlerle  çözümü oldukça zor olan verilen tekliflerin sosyal faydayı artıracak  şekilde eşleştirilmesi ve piyasa takas fiyatının hesaplanması  problemini her gün her saat çözüyoruz. Her geçen gün sayısı artan  piyasa katılımcılarımızın girdikleri alış ve satış tekliflerini  optimizasyon modelimiz vasıtasıyla sağlıyoruz. Piyasa işletmecisi bu  yöntemi sürekli iyileştirme ve hızlandırma gayretindeyiz.

 

Düzenleyeceğimiz yarışmayla Gün Öncesi Piyasası Problemine çözüm  sağlayacak alternatif bir modeli keşfetmeyi amaçlıyoruz. Bu  yarışmayla, her geçen gün gelişen enerji sektöründe sürekli bir  araştırma ortamının temellerini oluşturmak, problemi akademik çevreye  tanıtmak ve farkındalık yaratmak gibi amaçlarımız var.” dedi.

 

Arz güvenliği, enerji verimliliği fiyat öngörülebilirliği gibi  konuların konuşulduğu oturumda konuşmacılar EPİAŞ tarafından  işletilecek olan İTEP’in piyasaya yeni bir soluk getireceğinin altını  çizdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.