Bakan Bayraktar, Çinli CNOS İle Nükleer Enerjide Olası İşbirliği İmkanlarını Görüştü
Bakan Bayraktar, Çinli CNOS İle Nükleer Enerjide Olası İşbirliği İmkanlarını Görüştü
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Ülkemizde inşa edilebilecek hem büyük ölçekli hem de küçük modüler reaktörlere ilişkin olası işbirliği imkanlarını ele aldık." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Ülkemizde inşa edilebilecek hem büyük ölçekli hem de küçük modüler reaktörlere ilişkin olası işbirliği imkanlarını ele aldık." dedi.
Dünyanın tek alanda bulunan en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine sahip olan Türkiye, bu alanda ciddi bir teknoloji birikimi bulunan Çin ile önemli bir anlaşmaya imza attı. “Doğal Kaynaklar ve Madencı̇lı̇k Alanlarında İşbı̇rlı̇ğı̇neİlı̇şkı̇n Mutabakat Zaptı”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çinli mevkidaşı Wang Guanghuatarafından imzalandı. Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Bayraktar, “Madenciliğin her alanında iş birliğimizi ilerletmeyi, özellikle kritik mineraller konusunda Türkiye’de birlikte çalışmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Talep 4 Kat Artacak
Bakan Bayraktar Çin’in Tianjin kentinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı’na katıldı. Konferansın bakanlar forumunda bir konuşma yapan Bayraktar, “Kritik minerallerin hem ulusal güvenlik hem de ekonomik büyüme için gerekli olduğuna işaret ederek Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için 2040 yılına kadar temiz enerji teknolojileri için gerekli kritik minerallere olan talep 4 kat artacak.” dedi.
İş Birliğine Hazırız
Bayraktar, Türkiye’nin 2020 yılında Nadir Toprak Elementleri Enstitüsü'nü kurduğunu ifade ederek “2022 yılında, Eskişehir’de dünyanın ikinci büyük Nadir Toprak Elementi Rezervi'ni keşfettik ve yıllık 570 bin ton nadir elementi saflaştıracak bir sanayi tesisi kurmayı hedefliyoruz. Afrika, Batı ve Orta Asya bölgelerindeki tüm ülkelerle iş birliği yapmaya hazırız.” diye konuştu.
İmzalar Atıldı
Bakan Bayraktar, konferansın ardından Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan, “Doğal Kaynaklar Ve Madencı̇lı̇k Alanlarında İşbı̇rlı̇ğı̇ne İlı̇şkı̇n Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.
Somut Projelere Dönüşsün
Anlaşmaya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Bayraktar, “Küresel madencilik sektörünün kritik bir dönemden geçtiği günümüzde Çin ve Türkiye arasında madencilik alanında geliştirilecek ortak projeler büyük bir potansiyele sahip. İmzaladığımız anlaşma ile madenciliğin her alanında iş birliğimizi ilerletmeyi, özellikle kritik mineraller konusunda Türkiye’de birlikte çalışmayı hedefliyoruz. Anlaşmanın iki ülke için de hayırlı olmasını ve en kısa sürede somut projelere dönüşmesini temenni ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.
5 Ayda İkinci İmza
Bakan Bayraktar, Mayıs ayında da Çin’e bir ziyaret gerçekleştirmiş, Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile bir araya gelerek “ Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzalamıştı. Bayraktar, 5 ay önceki ziyarette de Doğal Kaynaklar Bakanı Guanghuaile görüşmüştü.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.