Dünyadaki Enerjinin 5’Te 1’İ Veri Merkezlerine Gidecek

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.05.2019 - 10:23, Güncelleme: 30.05.2019 - 10:45 3136+ kez okundu.
 

Dünyadaki Enerjinin 5’Te 1’İ Veri Merkezlerine Gidecek

Eğer daha verimli enerji kaynaklarına geçilip, sistemlerin verimi artırılmazsa 2025 yılında dünya çapında üretilen enerjinin yüzde 20’si veri merkezlerinde kullanılacak.

Türkiye’nin veri merkezi Radore, 5 Haziran Dünya Çevre Günü  öncesinde enerji tasarrufu için veri merkezi sektörüne düşen görevlere  dikkat çekiyor. Veri merkezlerinin en önemli maliyetlerinin başında  gelen enerji kullanımını azaltmak, çevreye doğrudan olumlu katkı  sağlıyor.   İsveçli araştırmacı Anders Andrae’nın 2025 öngörülerine göre veri  merkezleri dünya çapında elektrik tüketiminde akıllı telefonlar ve TV’leri geride bırakarak yüzde 33 ile en büyük payı alacak. Eğer daha  verimli enerji kaynaklarına geçilmezse, veri merkezleri tüm dünya  enerjisinin yüzde 20’sini kullanacak. Karbon ayak izi ise küresel  değerin yüzde 5.5’ini oluşturacak.   Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda birçok çalışma  gerçekleştirdiklerini belirten Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Radore enerji verimliliği hedeflerine ulaşmak için dünya  çapındaki diğer gelişmiş veri merkezleri gibi sanallaştırma  teknolojileri, düşük nanometreli işlemciler, yeni nesil veri depolama  çözümleri ve tamamen otomasyonla yönetilen iklimlendirme sistemleri  kullanımına odaklanıyor. Çevreci bir bilinçle kurgulanan altyapısı ve  “Freecooling” teknolojisi ile özellikle kış aylarında klima  kullanımını minimuma indiriyoruz. “Free Cooling” iklimlendirmede  kullanılan suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını  kullanmayı esas alıyor. Bu sayede yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu  sağlayabiliyoruz” dedi.   Veri merkezi bileşenlerinin harcadığı enerji ve neden olduğu  karbondioksit salınımının çevreci bir bakış açısıyla yönetilmesi, Yeşil BT olarak nitelendiriliyor. Yeşil BT konsepti sayesinde  atmosfere salınan karbon oranının yüzde 15 azalacağı ve enerji  giderlerinde de yüzde 40’a kadar maliyet tasarrufu sağlanabileceğini  belirtiyor. Bunun yanında veri merkezlerinin enerji verimliliğini  ölçmek için de bazı kriterler üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.   Veri merkezine giren toplam gücün BT ekipmanları tarafından  tüketilen güce oranını belirten PUE değerinin düşük olması bir veri  merkezinin ne kadar verimli çalıştığını gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki veri merkezlerinin ortalama PUE değeri 1,85 olarak  belirlenirken, Radore’nin şu anda yıllık PUE oranı ortalaması ise 1,41. 
Eğer daha verimli enerji kaynaklarına geçilip, sistemlerin verimi artırılmazsa 2025 yılında dünya çapında üretilen enerjinin yüzde 20’si veri merkezlerinde kullanılacak.

Türkiye’nin veri merkezi Radore, 5 Haziran Dünya Çevre Günü  öncesinde enerji tasarrufu için veri merkezi sektörüne düşen görevlere  dikkat çekiyor. Veri merkezlerinin en önemli maliyetlerinin başında  gelen enerji kullanımını azaltmak, çevreye doğrudan olumlu katkı  sağlıyor.

 

İsveçli araştırmacı Anders Andrae’nın 2025 öngörülerine göre veri  merkezleri dünya çapında elektrik tüketiminde akıllı telefonlar ve TV’leri geride bırakarak yüzde 33 ile en büyük payı alacak. Eğer daha  verimli enerji kaynaklarına geçilmezse, veri merkezleri tüm dünya  enerjisinin yüzde 20’sini kullanacak. Karbon ayak izi ise küresel  değerin yüzde 5.5’ini oluşturacak.

 

Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda birçok çalışma  gerçekleştirdiklerini belirten Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Radore enerji verimliliği hedeflerine ulaşmak için dünya  çapındaki diğer gelişmiş veri merkezleri gibi sanallaştırma  teknolojileri, düşük nanometreli işlemciler, yeni nesil veri depolama  çözümleri ve tamamen otomasyonla yönetilen iklimlendirme sistemleri  kullanımına odaklanıyor. Çevreci bir bilinçle kurgulanan altyapısı ve  “Freecooling” teknolojisi ile özellikle kış aylarında klima  kullanımını minimuma indiriyoruz. “Free Cooling” iklimlendirmede  kullanılan suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını  kullanmayı esas alıyor. Bu sayede yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu  sağlayabiliyoruz” dedi.

 

Veri merkezi bileşenlerinin harcadığı enerji ve neden olduğu  karbondioksit salınımının çevreci bir bakış açısıyla yönetilmesi, Yeşil BT olarak nitelendiriliyor. Yeşil BT konsepti sayesinde  atmosfere salınan karbon oranının yüzde 15 azalacağı ve enerji  giderlerinde de yüzde 40’a kadar maliyet tasarrufu sağlanabileceğini  belirtiyor. Bunun yanında veri merkezlerinin enerji verimliliğini  ölçmek için de bazı kriterler üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

 

Veri merkezine giren toplam gücün BT ekipmanları tarafından  tüketilen güce oranını belirten PUE değerinin düşük olması bir veri  merkezinin ne kadar verimli çalıştığını gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki veri merkezlerinin ortalama PUE değeri 1,85 olarak  belirlenirken, Radore’nin şu anda yıllık PUE oranı ortalaması ise 1,41. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.