Rosatom, Nükleer Altyapı Alanında Mynamar İle İş Birliğini Genişletiyor

DÜNYADAN 12.10.2023 - 12:59, Güncelleme: 12.10.2023 - 14:43 16830+ kez okundu.
 

Rosatom, Nükleer Altyapı Alanında Mynamar İle İş Birliğini Genişletiyor

Rusya Devlet nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom ile Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rusya Enerji Haftası kapsamında nükleer altyapının değerlendirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanı Dr. Myo Thein Kyaw tarafından imzalanan anlaşmada taraflar, Myanmar'ın mevcut nükleer altyapı geliştirme ihtiyaçlarını belirlemeyi ve ülkede küçük modüler reaktör (SMR) inşa etme projesinin hayata geçirilmesi için gerekli öncelikli çalışma alanlarına ilişkin bir program hazırlamayı planlıyor. İmzalanan mutabakat zaptı, nükleer altyapı geliştirme çalışmalarının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın yaklaşımları ve tavsiyelerinin yanı sıra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un en iyi uygulamaları doğrultusunda yürütülmesini öngörüyor. Ayrıca anlaşma kapsamında, insan kaynaklarının iyileştirilmesi ve Myanmar'ın nükleer enerji geliştirme programına dahil olan kuruluşlarda güvenlik kültürünün geliştirilmesi amacıyla Rusya-Myanmar iş birliğinin genişletilmesi hedefleniyor. Rusya Federasyonu ve Myanmar, şubatta nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımında iş birliği yapılmasına ilişkin bir hükümetler arası anlaşma imzalamıştı. Rusya ve Myanmar arasında nükleer enerji alanındaki iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir adım olan bu anlaşmada taraflar, özellikle Myanmar topraklarında SMR inşasına yönelik projenin hayata geçirilmesi konusunda mutabık kalmışlardı. Hem açık denizde hem de karada SMR'lerin inşası için referans teknolojilere ve uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan Rosatom, halihazırda Yakutistan'da, RITM-200 deniz tahrik reaktörleri teknolojisine dayalı SMR inşasına yönelik bir proje yürütüyor. SMR'ler, merkezi şebekelerden uzak bölgelerdeki tüketicilere sürdürülebilir ve güvenilir enerji tedariki için en uygun çözüm olarak kabul ediliyor. Söz konusu güç santrallerinin temel özelliklerini kompaktlık, modülerlik, kısa inşaat süresi ve yüksek güvenlik standartları oluşturuyor. Dünyanın tek yüzer nükleer güç santrali olan "Akademik Lomonosov" halihazırda Rusya’nın Çukotka bölgesinde işletiliyor. Rosatom ayrıca Myanmar ile rüzgar enerjisinin geliştirilmesi alanında aktif olarak iş birliği yapıyor ve 372 megavat kapasiteli rüzgar santralleri inşa etmeyi hedefliyor. Projelerden biri için rüzgar enerjisi potansiyeli değerlendirmesi, ön tasarım araştırması ve fizibilite çalışması başladı.
Rusya Devlet nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom ile Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rusya Enerji Haftası kapsamında nükleer altyapının değerlendirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanı Dr. Myo Thein Kyaw tarafından imzalanan anlaşmada taraflar, Myanmar'ın mevcut nükleer altyapı geliştirme ihtiyaçlarını belirlemeyi ve ülkede küçük modüler reaktör (SMR) inşa etme projesinin hayata geçirilmesi için gerekli öncelikli çalışma alanlarına ilişkin bir program hazırlamayı planlıyor.

İmzalanan mutabakat zaptı, nükleer altyapı geliştirme çalışmalarının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın yaklaşımları ve tavsiyelerinin yanı sıra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un en iyi uygulamaları doğrultusunda yürütülmesini öngörüyor.

Ayrıca anlaşma kapsamında, insan kaynaklarının iyileştirilmesi ve Myanmar'ın nükleer enerji geliştirme programına dahil olan kuruluşlarda güvenlik kültürünün geliştirilmesi amacıyla Rusya-Myanmar iş birliğinin genişletilmesi hedefleniyor.

Rusya Federasyonu ve Myanmar, şubatta nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımında iş birliği yapılmasına ilişkin bir hükümetler arası anlaşma imzalamıştı. Rusya ve Myanmar arasında nükleer enerji alanındaki iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir adım olan bu anlaşmada taraflar, özellikle Myanmar topraklarında SMR inşasına yönelik projenin hayata geçirilmesi konusunda mutabık kalmışlardı.

Hem açık denizde hem de karada SMR'lerin inşası için referans teknolojilere ve uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan Rosatom, halihazırda Yakutistan'da, RITM-200 deniz tahrik reaktörleri teknolojisine dayalı SMR inşasına yönelik bir proje yürütüyor.

SMR'ler, merkezi şebekelerden uzak bölgelerdeki tüketicilere sürdürülebilir ve güvenilir enerji tedariki için en uygun çözüm olarak kabul ediliyor. Söz konusu güç santrallerinin temel özelliklerini kompaktlık, modülerlik, kısa inşaat süresi ve yüksek güvenlik standartları oluşturuyor.

Dünyanın tek yüzer nükleer güç santrali olan "Akademik Lomonosov" halihazırda Rusya’nın Çukotka bölgesinde işletiliyor.

Rosatom ayrıca Myanmar ile rüzgar enerjisinin geliştirilmesi alanında aktif olarak iş birliği yapıyor ve 372 megavat kapasiteli rüzgar santralleri inşa etmeyi hedefliyor.

Projelerden biri için rüzgar enerjisi potansiyeli değerlendirmesi, ön tasarım araştırması ve fizibilite çalışması başladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.