Özellikle firmaların maliyetlerini düşürme noktasında yoğun çalışmalarda bulunduğu bu zamanda enerji yönetim sistemi popülerliğini katlayarak artırmaya devam ediyor.
Peki, Nedir Enerji Yönetim Sistemi?
Enerji Yönetim Sistemi standardı 60 tan fazla ülkeden katılım sağlayarak enerji yönetimi konusunda gerçekleştirilen çalışmalar ile beraber oluşturulmuş sistemdir. Kuruluşlar Enerji Yönetim Sistemi ile beraber hedefleri belirlemeyi, enerji performans göstergelerini oluşturmayı, enerji performansını geliştirmeyi ve iyileştirmeyi, tüm bunları kayıt altında tutmayı amaçlar. Bu standardın güncel versiyonu 2018’de yayınlanmıştır.
Enerji Yönetim Sistemi Kuruluştan Ne İster ve Faydası Nedir?
Tüm yönetim sistemlerinde olduğu gibi Enerji Yönetim Sisteminin de başarılı ola bilmesi için belli süreçlerin gerçekleştiriliyor olması gerekmektedir. Bu konularda ilk adım kuruluşun önemli enerji kullanımlarını belirleyerek enerji verimliliğini bu doğrultuda yönetmektir. Bu iki kısmın beraber değerlendirmesi ile beraber kuruluşun sürecinde gerçekleştirilecek iyileştirmelerin doğru yapılacağı buda özellikle sistemin varmak istediği enerji verimliliği dolayısıyla maddi yönden kuruluşun kazanç sağlamasını sağlayacaktır. Tüm bu noktalar ile organizasyonların, ticari ve endüstriyel binaların enerji performanslarını sürekli geliştirmelerine, kullanımlarını iyileştirmelerine ve yukarıda da belirttiğimiz üzere maliyetini düşürmelerine yardımcı olmuş oluruz. Bu da özellikle belli kuruluşlarda yasal zorunluluk olan sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacaktır. Kuruluşun çevreci bir süreç izlediği, maliyetlerinin düşürülmesi ile rekabet gücünü arttırdığı ayrıca karbon miktarı yüksek olan kuruluşlarda miktarın düşürülmesi ile küresel ısınmaya faydasının olduğu görülmüştür.
Enerji Yönetim Sisteminin İşletilmesi Mecburimi?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik, tüm sorularımızın cevabını verir nitelikte. Sektör olarak irdeleyecek olursak endüstriyel işletmelerde ≥ 1000 TEP enerji tüketimi, elektrik üretimi tesislerde kurulu gücü ≥100 MW olan, kamu binalarında ≥10.000 m2 alana sahip olan veya ≥250 TEP enerji tüketimi, ticari ve hizmet binaları ≥ 20.000 m2 alana sahip olan veya ≥ 500 TEP enerji tüketimi olan kuruluşlarda “Enerji Yöneticisi” görevlendirmekle yükümlüdür. Ayrıca endüstriyel işletmelerde ≥ 50.000 TEP* enerji tüketimi ve faal endüstriyel işletme sayısı ≥ 50 olan organize sanayi bölgelerinde “Enerji Yönetimi Birimi” kurmakla yükümlü olan işletmeler olarak yönetmelikte tanımlanmış olduğunu göre biliriz.
Yönetmelik Madde 8’de Enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari ve hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile endüstriyel işletmeler ve enerji yönetim birimi kurmakla yükümlü organize sanayi bölgeleri ile endüstriyel işletmeler TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belge alma zorunluluğu gelmiştir. Enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari ve hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile endüstriyel işletmeler ve enerji yönetim birimi kurmakla yükümlü organize sanayi bölgeleri ile endüstriyel işletmeler TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurarak belgelendirecektir. Enerji yönetim sisteminin güncel tutulmasından ilgili kurum, kuruluş ve işletmeler sorumludur.
Enerji yöneticisi görevlendirilmesi ve enerji yönetim birimi kurulması Madde 9 Endüstriyel İşletmeler, kendi bünyesinde enerji yöneticisi görevlendirmediyse EVD şirketlerinden enerji
Yöneticisi hizmeti alabilecekleri tanımlanmıştır.
Sürece dair oluşacak sorularınızla ilgili mail yolu ile ulaşım sağlaya bilirsiniz.