Türkiye'de İlk 6 Ayda 232 MW Kurulu Rüzgar Enerjisi Devreye Alındı

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.08.2020 - 12:59, Güncelleme: 18.08.2020 - 12:59 2291+ kez okundu.
 

Türkiye'de İlk 6 Ayda 232 MW Kurulu Rüzgar Enerjisi Devreye Alındı

İlk 6 ayda Türkiye’de 232 MW kurulum gerçekleştiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, pandemi sürecinde rüzgar enerjisinin tedarik zincirinde yaşanan aksamalara rağmen yeşil enerjinin başarısının bir kez daha kanıtlandığını, ülkemizin de bu süreçte daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.

İlk 6 ayda Türkiye’de 232 MW kurulum gerçekleştiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, pandemi sürecinde rüzgar enerjisinin tedarik  zincirinde yaşanan aksamalara rağmen yeşil enerjinin başarısının bir  kez daha kanıtlandığını, ülkemizin de bu süreçte daha aktif rol alması  gerektiğini belirtti.   Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) tarafından rüzgar  enerjisinin ilk 6 aylık raporu yayınlandı. Koronavirüs gölgesinde  geçen ilk 6 ayda Avrupa’da 3,9 GW’si karada ve 1,2 GW’si açık denizde  olmak üzere 5,1 GW rüzgar enerjisi kurulumunun devreye alındığı  belirtildi. Rüzgar enerjisi kara kurulumunda ilk 10’a giren Türkiye’nin pandemi sürecinde 232 MW kapasite kurulum  gerçekleştirdiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın,  özellikle rüzgar türbini bileşenlerinin üretimi ve montajı ile thalatı  ve birçok diğer sorunun ilk 6 aylık süreçte Türkiye rüzgar enerjisinin  hızını kesse de ileriye yönelik alınacak eylemlerle bu açığın  kapatılabileceğine dikkat çekti.   Koronavirüs ile birlikte birçok sektörde gerilemeler yaşanırken  rüzgar enerjisi sektörü direnç göstererek ilerlemeye çalışıyor. Öyle  ki, Avrupa ülkeleri elektrik ihtiyacının %17’sini bu 6 aylık süreçte  rüzgardan sağlarken, Türkiye’de devreye aldığı 232 MW’lik kurulum ile  rüzgar enerjisine yatırımlarına devam ediyor. Birçok problem ve  sorunun şiddetli bir şekilde rüzgar enerjisi sektöründe yaşandığına  dikkat çeken Ali Aydın, hedeflerin gerisinde olunsa da istenilen  seviyelere ulaşmanın rüzgar enerjisi sektörünün tüm paydaşlarıyla  birlikte olabileceğinin altını çiziyor. Tüm dünyada geçerliliğini ve  gerekliliğini defalarca kanıtlayan, en ucuz ve etkili enerji kaynağı  olan rüzgara Türkiye’de sahip çıkılması gerektiğini belirten Aydın, TÜREB tarafından yapılan destek çağrılarına yönelik atılacak adımların  rüzgar enerjisini koruyarak ileriye götüreceğine inandığını ifade etti.   Devam eden COVID-19 salgını nedeniyle, rüzgar endüstrisi tedarik  zinciri ilk yarıyılda, özellikle rüzgar türbini bileşenlerinin  üretimi, montajı ve alt bileşenlerinin Asya'dan ithalatı konusunda  büyük aksamalar yaşadı. Avrupa fabrikalarının, özellikle de en çok  etkilenen İtalya ve İspanya'dakilerinin geçici kapanmalar yaşadığına  dikkat çeken Ali Aydın, böylesine etkilerin olduğu bir ortamda  üretiminden kurulumuna, işletmesinden bakım ve onarım servislerine  kadar güçlü diren gösteren rüzgar enerjisi sektörünün ileriye doğru  yol kat etmesinin gelecek adına önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu  kadar zorluğa rağmen Avrupa’da rüzgar enerjisi santrallerine yönelik 14 milyar euroyu aşan finansman desteğine de dikkat çeken Aydın,  rüzgarın enerjisi için finansman desteğinin ülkeler tarafından  sağlanmasının hem ekonomi, hem iklim hem de gelecek adına en önemli  avantajlardan biri olduğunu, Türkiye’nin de rüzgarına sahip çıkarak  kurulum kapasitesini artırma, tedarik zincirindeki aksaklıklara  çeşitli çözümler getirmesinin gerektiğini ifade etti. 
İlk 6 ayda Türkiye’de 232 MW kurulum gerçekleştiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, pandemi sürecinde rüzgar enerjisinin tedarik zincirinde yaşanan aksamalara rağmen yeşil enerjinin başarısının bir kez daha kanıtlandığını, ülkemizin de bu süreçte daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.

İlk 6 ayda Türkiye’de 232 MW kurulum gerçekleştiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, pandemi sürecinde rüzgar enerjisinin tedarik  zincirinde yaşanan aksamalara rağmen yeşil enerjinin başarısının bir  kez daha kanıtlandığını, ülkemizin de bu süreçte daha aktif rol alması  gerektiğini belirtti.

 

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) tarafından rüzgar  enerjisinin ilk 6 aylık raporu yayınlandı. Koronavirüs gölgesinde  geçen ilk 6 ayda Avrupa’da 3,9 GW’si karada ve 1,2 GW’si açık denizde  olmak üzere 5,1 GW rüzgar enerjisi kurulumunun devreye alındığı  belirtildi. Rüzgar enerjisi kara kurulumunda ilk 10’a giren Türkiye’nin pandemi sürecinde 232 MW kapasite kurulum  gerçekleştirdiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın,  özellikle rüzgar türbini bileşenlerinin üretimi ve montajı ile thalatı  ve birçok diğer sorunun ilk 6 aylık süreçte Türkiye rüzgar enerjisinin  hızını kesse de ileriye yönelik alınacak eylemlerle bu açığın  kapatılabileceğine dikkat çekti.

 

Koronavirüs ile birlikte birçok sektörde gerilemeler yaşanırken  rüzgar enerjisi sektörü direnç göstererek ilerlemeye çalışıyor. Öyle  ki, Avrupa ülkeleri elektrik ihtiyacının %17’sini bu 6 aylık süreçte  rüzgardan sağlarken, Türkiye’de devreye aldığı 232 MW’lik kurulum ile  rüzgar enerjisine yatırımlarına devam ediyor. Birçok problem ve  sorunun şiddetli bir şekilde rüzgar enerjisi sektöründe yaşandığına  dikkat çeken Ali Aydın, hedeflerin gerisinde olunsa da istenilen  seviyelere ulaşmanın rüzgar enerjisi sektörünün tüm paydaşlarıyla  birlikte olabileceğinin altını çiziyor. Tüm dünyada geçerliliğini ve  gerekliliğini defalarca kanıtlayan, en ucuz ve etkili enerji kaynağı  olan rüzgara Türkiye’de sahip çıkılması gerektiğini belirten Aydın, TÜREB tarafından yapılan destek çağrılarına yönelik atılacak adımların  rüzgar enerjisini koruyarak ileriye götüreceğine inandığını ifade etti.

 

Devam eden COVID-19 salgını nedeniyle, rüzgar endüstrisi tedarik  zinciri ilk yarıyılda, özellikle rüzgar türbini bileşenlerinin  üretimi, montajı ve alt bileşenlerinin Asya'dan ithalatı konusunda  büyük aksamalar yaşadı. Avrupa fabrikalarının, özellikle de en çok  etkilenen İtalya ve İspanya'dakilerinin geçici kapanmalar yaşadığına  dikkat çeken Ali Aydın, böylesine etkilerin olduğu bir ortamda  üretiminden kurulumuna, işletmesinden bakım ve onarım servislerine  kadar güçlü diren gösteren rüzgar enerjisi sektörünün ileriye doğru  yol kat etmesinin gelecek adına önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu  kadar zorluğa rağmen Avrupa’da rüzgar enerjisi santrallerine yönelik 14 milyar euroyu aşan finansman desteğine de dikkat çeken Aydın,  rüzgarın enerjisi için finansman desteğinin ülkeler tarafından  sağlanmasının hem ekonomi, hem iklim hem de gelecek adına en önemli  avantajlardan biri olduğunu, Türkiye’nin de rüzgarına sahip çıkarak  kurulum kapasitesini artırma, tedarik zincirindeki aksaklıklara  çeşitli çözümler getirmesinin gerektiğini ifade etti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler