“Rus NGS’leri 2020 Yılında Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı”

DÜNYADAN 13.01.2021 - 15:28, Güncelleme: 13.01.2021 - 15:28 2491+ kez okundu.
 

“Rus NGS’leri 2020 Yılında Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı”

Rosenergoatom nükleer enerji santralleri 2020 yılında, 215.746 milyar kWh (KiloWatt Saat)’in üzerinde elektrik üreterek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Rus nükleer endüstrinin 75. yıldönümünde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Elektrik Enerjisi Bölümü’nün bir parçası  olana Rosenergoatom, ülkenin en fazla güç üreten şirketi olduğunu  kesinleştirdi. Rosenergoatom nükleer enerji santralleri 2020 yılında, 215.746 milyar kWh (KiloWatt Saat)’in üzerinde elektrik üreterek tüm  zamanların rekorunu kırdı. Rosenergoatom Genel Müdürü Andrei Petrov,“2020 yılını daha önce sadece Sovyet Dönemi’nde 1988 yılında elde  edilmiş olan rekoru geride bırakarak, Rus nükleer enerji tarihinin  mutlak rekoruyla bitirdik. 1988 yılında tüm nükleer santrallerin(Ukrayna, Litvanya ve Ermenistan nükleer santralleri dâhil olmak  üzere) toplam üretimi 215,669 milyar kWh idi.”dedi. Rus nükleer santralleri sadece Sovyet rekorunu kırmakla kalmadı,  aynı zamanda 2019'da elde ettiği başarısını da yaklaşık 7 milyar kWh(208,78 milyar kWh)  aştı. Nükleer enerji gelişiminin zirvesinde, 1988 yılında Sovyetler Birliği'nde 47 güç ünitesi faaliyet gösteriyorken, bugün Rosenergoatom Grubu’nda 37 güç ünitesi faaliyet gösteriyor. Ayrıca 2021 yılı, içinde Leningrad NGS'nin VVER-1200 reaktöre sahip olan 6 numaralı güç ünitesi  devreye alınmaya hazırlanıyor. Rus nükleer santralleri arasında maksimum üretimi yapan ve bu  rekora en fazla katkı sunan nükleer santraller  32,8 milyar kWh’den  fazla üretim ile Rostov, 30,6 milyar kWh’den fazla üretim ile Balakovo  ve 28,4 milyar kWh’den fazla üretim ile Kalinin nükleer santralleri  oldu. COVID-19 salgını nedeniyle endüstriyel üretimdeki azalmaya bağlı  olarak elektrik talebindeki düşüşe rağmen alınan bir dizi önlemin  uygulanması sayesinde bu kadar yüksek sonuçlar elde edildi. Alınan  önlemler arasında nükleer santrallerin istikrarlı, güvenli ve  güvenilir şekilde çalışmasının devamlılığını sağlamak, yönetim  döngüsüne dâhil olan tüm kontrol çemberi işletme ekiplerinin birbirine  bağlı biçimde çalışması ile koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek  için endüstri yönetimi tarafından zamanında alınan önlemler bulunuyor. Elektrik üretimindeki artışa neden olan ana faktörler arasında  onarım seferlerinin süresinin 130,5 günlük optimizasyonu ve 12 aylık  yakıt döngüsünden 18 aylık yakıt döngüsüne geçiş yer alıyor. Onarım  seferlerinin optimizasyonu sayesinde 2,4 milyar kWh’lik ek üretim elde  edilirken, Novovoronej NGS'nin 6 numaralı güç ünitesinin 12 aylık  yakıt (bakım) döngüsünden 18 aylık döngüye geçişi de ek üretime destek  sağladı. Ayrıca, Mayıs 2020'de Chukotka'da yüzen nükleer termik santral (SMR) devreye alındı. Bu santral yılın başından bu yana yaklaşık 127,3  milyon kWh üretim yaptı. Ekim ayında ise Leningrad NGS'nin VVER-1200  reaktörlü 6 numaralı yeni güç ünitesi ülkenin birleşik enerji  sistemine bağlandı. Şu anda, nükleer üretimin payı ülkedeki toplam elektrik üretiminin  yaklaşık yüzde 19'unu karşılıyor. Dolaysıyla Rusya Federasyonu'ndaki  her beş ampulden biri nükleer santrallerin ürettiği enerji ile  aydınlanıyor.
Rosenergoatom nükleer enerji santralleri 2020 yılında, 215.746 milyar kWh (KiloWatt Saat)’in üzerinde elektrik üreterek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Rus nükleer endüstrinin 75. yıldönümünde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Elektrik Enerjisi Bölümü’nün bir parçası  olana Rosenergoatom, ülkenin en fazla güç üreten şirketi olduğunu  kesinleştirdi. Rosenergoatom nükleer enerji santralleri 2020 yılında,
215.746 milyar kWh (KiloWatt Saat)’in üzerinde elektrik üreterek tüm  zamanların rekorunu kırdı.

Rosenergoatom Genel Müdürü Andrei Petrov,“2020 yılını daha önce sadece Sovyet Dönemi’nde 1988 yılında elde  edilmiş olan rekoru geride bırakarak, Rus nükleer enerji tarihinin  mutlak rekoruyla bitirdik. 1988 yılında tüm nükleer santrallerin(Ukrayna, Litvanya ve Ermenistan nükleer santralleri dâhil olmak  üzere) toplam üretimi 215,669 milyar kWh idi.”dedi.

Rus nükleer santralleri sadece Sovyet rekorunu kırmakla kalmadı,  aynı zamanda 2019'da elde ettiği başarısını da yaklaşık 7 milyar kWh(208,78 milyar kWh)  aştı.

Nükleer enerji gelişiminin zirvesinde, 1988 yılında Sovyetler Birliği'nde 47 güç ünitesi faaliyet gösteriyorken, bugün Rosenergoatom Grubu’nda 37 güç ünitesi faaliyet gösteriyor. Ayrıca 2021 yılı, içinde Leningrad NGS'nin VVER-1200 reaktöre sahip olan 6 numaralı güç ünitesi  devreye alınmaya hazırlanıyor.

Rus nükleer santralleri arasında maksimum üretimi yapan ve bu  rekora en fazla katkı sunan nükleer santraller  32,8 milyar kWh’den  fazla üretim ile Rostov, 30,6 milyar kWh’den fazla üretim ile Balakovo  ve 28,4 milyar kWh’den fazla üretim ile Kalinin nükleer santralleri  oldu.

COVID-19 salgını nedeniyle endüstriyel üretimdeki azalmaya bağlı  olarak elektrik talebindeki düşüşe rağmen alınan bir dizi önlemin  uygulanması sayesinde bu kadar yüksek sonuçlar elde edildi. Alınan  önlemler arasında nükleer santrallerin istikrarlı, güvenli ve  güvenilir şekilde çalışmasının devamlılığını sağlamak, yönetim  döngüsüne dâhil olan tüm kontrol çemberi işletme ekiplerinin birbirine  bağlı biçimde çalışması ile koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek  için endüstri yönetimi tarafından zamanında alınan önlemler bulunuyor.

Elektrik üretimindeki artışa neden olan ana faktörler arasında  onarım seferlerinin süresinin 130,5 günlük optimizasyonu ve 12 aylık  yakıt döngüsünden 18 aylık yakıt döngüsüne geçiş yer alıyor. Onarım  seferlerinin optimizasyonu sayesinde 2,4 milyar kWh’lik ek üretim elde  edilirken, Novovoronej NGS'nin 6 numaralı güç ünitesinin 12 aylık  yakıt (bakım) döngüsünden 18 aylık döngüye geçişi de ek üretime destek  sağladı.

Ayrıca, Mayıs 2020'de Chukotka'da yüzen nükleer termik santral (SMR) devreye alındı. Bu santral yılın başından bu yana yaklaşık 127,3  milyon kWh üretim yaptı. Ekim ayında ise Leningrad NGS'nin VVER-1200  reaktörlü 6 numaralı yeni güç ünitesi ülkenin birleşik enerji  sistemine bağlandı.

Şu anda, nükleer üretimin payı ülkedeki toplam elektrik üretiminin  yaklaşık yüzde 19'unu karşılıyor. Dolaysıyla Rusya Federasyonu'ndaki  her beş ampulden biri nükleer santrallerin ürettiği enerji ile  aydınlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.