Petrol Şirketlerinin Geliri Üçüncü Çeyrekte 150 Milyar Dolar Azaldı

PETROL - LPG 21.12.2020 - 11:27, Güncelleme: 23.12.2020 - 12:33 3180+ kez okundu.
 

Petrol Şirketlerinin Geliri Üçüncü Çeyrekte 150 Milyar Dolar Azaldı

Dünyanın halka açık en büyük 14 petrol firmasının toplam geliri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 36 azalarak 271,3 milyar dolar oldu.

Dünyanın halka açık 14 petrol firmasının toplam geliri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 36 azalarak 271,3 milyar dolar oldu.   Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin ekonomik aktiviteyi zayıflatması, dünya genelinde petrol tüketimini önemli ölçüde düşürdü. Küresel petrol talebindeki azalış, petrol fiyatlarının nisanda son 21 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı.    Dünya genelinde en yaygın referans olarak kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 62 dolarken, bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 30,6 düşüşle 43 dolara geriledi ve şirketlerin bilançolarını olumsuz etkiledi.   Verilere göre, Amerikalı ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes ile İngiliz BP, İtalyan Eni, Rus Rosneft ve Norveçli Equinor temmuz-eylül döneminde toplam 5,5 milyar dolar zarar etti.    Petrol şirketleri arasında en fazla zarar eden şirket 2,1 milyar dolarla Equinor oldu. Bu şirketi, 800 milyon dolar zararla Rosneft ve 680 milyon dolar zararla ExxonMobil izledi.   Söz konusu dönemde, Royal Dutch Shell, Fransız Total, Rus Lukoil ve Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco ise toplam 13,2 milyar dolar kazanç sağladı. Bu kazançtan en büyük payı toplam 11,8 milyar dolarla Saudi Aramco elde etti.   Petrol şirketlerinin toplam geliri temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 150 milyar dolar (yüzde 35,6) azalarak 271,3 milyar dolar oldu.   Bu dönemde, Royal Dutch Shell en fazla gelir kaybeden şirket olarak kayıtlara geçti. Şirketin geliri yüzde 50 (44,8 milyar dolar) azalarak 44,7 milyar dolara geriledi.   Geliri en fazla düşen diğer firmalar 25,1 milyar dolarla (yüzde 36,2) BP, 18,8 milyar dolarla (yüzde 28,9) ExxonMobil ve 17,6 milyar dolarla (24,8) Saudi Aramco oldu.
Dünyanın halka açık en büyük 14 petrol firmasının toplam geliri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 36 azalarak 271,3 milyar dolar oldu.

Dünyanın halka açık 14 petrol firmasının toplam geliri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 36 azalarak 271,3 milyar dolar oldu.

 

Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin ekonomik aktiviteyi zayıflatması, dünya genelinde petrol tüketimini önemli ölçüde düşürdü. Küresel petrol talebindeki azalış, petrol fiyatlarının nisanda son 21 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı. 

 

Dünya genelinde en yaygın referans olarak kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 62 dolarken, bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 30,6 düşüşle 43 dolara geriledi ve şirketlerin bilançolarını olumsuz etkiledi.

 

Verilere göre, Amerikalı ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes ile İngiliz BP, İtalyan Eni, Rus Rosneft ve Norveçli Equinor temmuz-eylül döneminde toplam 5,5 milyar dolar zarar etti. 

 

Petrol şirketleri arasında en fazla zarar eden şirket 2,1 milyar dolarla Equinor oldu. Bu şirketi, 800 milyon dolar zararla Rosneft ve 680 milyon dolar zararla ExxonMobil izledi.

 

Söz konusu dönemde, Royal Dutch Shell, Fransız Total, Rus Lukoil ve Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco ise toplam 13,2 milyar dolar kazanç sağladı. Bu kazançtan en büyük payı toplam 11,8 milyar dolarla Saudi Aramco elde etti.

 

Petrol şirketlerinin toplam geliri temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 150 milyar dolar (yüzde 35,6) azalarak 271,3 milyar dolar oldu.

 

Bu dönemde, Royal Dutch Shell en fazla gelir kaybeden şirket olarak kayıtlara geçti. Şirketin geliri yüzde 50 (44,8 milyar dolar) azalarak 44,7 milyar dolara geriledi.

 

Geliri en fazla düşen diğer firmalar 25,1 milyar dolarla (yüzde 36,2) BP, 18,8 milyar dolarla (yüzde 28,9) ExxonMobil ve 17,6 milyar dolarla (24,8) Saudi Aramco oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.