ŞİRKET

Kombi ile Ekonomik Isınma Yöntemleri

Havalar soğumaya, evlerin konfor kaynağı kombiler de çalışmaya başlıyor. Yoğuşmalı kombiler, enerji tasarruflu ve verimli çalışma odağıyla üretilse de, evde pratik çözümlerle doğalgaz tüketimini azaltacak bazı yöntemler mevcut. Alarko Carrier Isıtma ürün yöneticisi Başak Dere, doğalgazdan tasarruf etmeye yardımcı olacak önlemleri özetledi.

Kombinin kullanılacağı evin metrekare cinsinden alanı, bulunduğu cephe, yalıtım durumu gibi koşullara uygun doğru kombiyi seçmek, kombinin bakımını düzenli yaptırmak panel radyatörlerin üstlerini-önlerini açık bırakmak, kullanılmayan odaların panel radyatörlerini ve kapılarını kapatarak alınacak önlemlerden bazıları. Su sıcaklığını musluktan değil kombi kontrol panelinden ayarlamak ve ortam sıcaklığını oda termostatı ile kontrol etmek, hem ekonomik hem de çevreci kombi kullanımına yardımcı olacaktır. Doğalgaz tüketimini azaltmak ve doğalgaz faturalarını kontrol altında tutmak için Alarko Carrier Isıtma Ürün Yöneticisi Başak Dere’nin önerileri şöyle:

Doğru Kombiyi Seçmek: Kaliteli bir kombi, yüksek performansı sayesinde ilk yatırım maliyetini kısa sürede geri öder ve uzun yıllar boyunca ekonomik fayda sağlar. Kombinin sadece kullanışlı ve tasarruflu değil, aynı zamanda bireylerin ihtiyaçlarını ve kullanım alışkanlıklarını karşılaması gerekir.

Yılda 1 Kez Bakım: Bakımları düzenli ve doğru bir şekilde yapılan bir kombi, tasarruflu ve çevreci bir ısınmanın anahtarıdır. Kombinin düzenli bakımını yaptırmak, ileride daha maliyetli sorunlar yaşanmasının da önüne geçer.

Reglaj Ayarı Kontrolü: Reglaj ayarı, panel radyatörlere uygulanan bir ayardır. Bu ayar uzakta kalan radyatörün en etkili ve verimli şekilde, dengeli olarak ısınmasını sağlar. Reglaj ayarı yapmak için kombiye yakın olan radyatörden en uzak olana radyatöre doğru bir sıralama çıkartmak ve kombiye en yakın olan radyatörün alt kısmındaki vanayı tamamen kapatarak tekrar açmak gerekiyor. Ardından sırayla en yakından uzak radyatöre kadar işlem tekrarlanıyor. Bu ayarla en uzak radyatöre kadar sıcak suyun ulaşması sağlanıyor. Bu da verimi arttırarak, dengeli bir ısınma imkanı sunuyor.

Panel Radyatör Temizliği ve Bakımı: Sürekli olarak çalışan radyatörler, zaman geçtikçe ısınıp soğuyan suyun geride bıraktığı çamurlaşmadan ötürü dışarıya hesaplanan değerde ısı akısı sağlamakta zorlanır. Radyatörleri yılda üç kez düzenli olarak temizletmek gerekir. Radyatörler gibi kalorifer filtrelerinin de düzenli olarak temizliğini yaptırmak önemli.

Kullanılmayan Odalardaki Radyatörler Kapatılmalı: Kombinin kış modunda verimli çalışabilmesi için en az 3 adet radyatörün aktif olarak kullanılması gerekir. Bununla birlikte üç radyatör açık olduğu halde kullanılmayan odalar varsa bu radyatörlerin vanaları kapatılarak tasarruf sağlanabilir. Burada önemli olan, vanaları kapatılmış kullanılmayan odaların kapılarını açık bırakılmamasıdır.

Radyatörlerin Önü Açık Olmalı: Radyatörlerin üstü ya da etrafı kapalı olursa, ısı enerjisini odaya eşit olarak aktaramaz, bunun sonucunda da yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Özellikle radyatörlerin üzerini perdeyle örtmekten ve en merkezi radyatörlerin önüne mobilya yerleştirmekten kaçınılmalı.

Kombi Geceleri Kapatılmamalı: Kombi kullanımında yapılan en büyük hatalardan biri, gündüz çalıştırılan kombiyi gece olduğunda tamamen kapatmaktır. Geceleri veya evde olunmayan zamanlarda kombiyi en kısık ayara getirmek, daha tasarruflu ve çevreci bir uygulamadır.

Sıcak Su Ayarı Kombiden Yapılmalı: Mutfakta sıcak su kullanırken ya da duş alırken suyun aşırı ısınması halinde sıcak soğuk ayarı yapılırsa kombi gereğinden fazla yakıt tüketir. Bu gibi durumlarda su aşırı ısındığında ayarlamayı musluğun kendisi üzerinden değil, kombi üzerindeki kontrol panelinden sıcak su ayarı ile yapmak daha doğrudur.

Oda Termostatı: Bir kombiyi tasarruflu ve çevreci bir biçimde çalıştırmanın bir diğer etkili ve verimli yolu oda termostatı kullanmaktır. Kombiye takılan oda termostatları, ortam ısısını istenen seviyeye getirerek kombinin çalışmasını durdurur ve tasarruf edilmesine katkı sağlar.