ŞİRKET

İzmir Doğalgaz’dan Önemli Uyarı! Doğalgaz Kokusuna Dikkat

İzmir’in 29 ilçesinde, 1 milyon 218 bin aboneye hizmet veren İzmir Doğalgaz, güvenli kullanımla ilgili bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.

Doğalgaz kokusuz bir gazdır

Doğalgaz, olası kaçağın kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku ile kokulandırılır. Doğalgaz zehirli değildir ve solunduğunda zehirleyici etkisi yoktur. Ancak uygun baca ve havalandırma şartlarının sağlanması gerekir.

Havalandırma menfezlerini kapatmayınız

İzmir Doğalgaz’dan yapılan açıklamada yakıcı cihazların bulunduğu ortamda havalandırma menfezlerinin hiçbir mevsim koşullarında kapatılmaması gerektiği belirtildi. Yapılan periyodik kontrollerde bu durumla sıklıkla karşılaşıldığının belirtildiği açıklamada, doğalgazın havadan hafif olduğu, kaçak olması durumunda yukarıya yükseldiği ve bu menfezlerden tahliye olduğu belirtildi. Soğuk başta olmak üzere bazı nedenlerle kapatılması durumunda doğalgazın içeride birikerek insan sağlığı için risk oluşturabileceği ifade edildi.

Doğalgaz Kokusu Hissedildiğinde Neler Yapılmalı!

Ortamı hızla havalandırılmalı

Kapı ve pencereler açılarak bulunulan ortam havalandırılmalı.

Doğalgaz akışını durdurulmalı

Sayaç giriş vanasını kapalı konuma getirerek doğal gaz akışı kesilmeli.

Elektrikli cihazlar kullanılmamalı

Elektrik düğmelerini açıp kapatmak kıvılcım oluşturabilir. Bu nedenle elektrikli cihazlardan uzak durulmalı.

Doğru yerden yardım çağrılmalı

Doğalgaz kokusu olmayan bir bölgeden Doğalgaz Acil Müdahale 187 hattı aranmalı.

Açık alev kaynaklarından kaçınılmalı

Sigara, kibrit, çakmak gibi açık alev oluşturabilecek araçları kesinlikle kullanılmamalı.

Uzman desteği beklenmeli

Arızayı kendiniz çözmeye çalışmayın. Doğalgaz Acil Müdahale ekibi en kısa sürede size yardımcı olacaktır.

Doğalgaz Acil Müdahale 187 Hattı Arandığında Nelere Dikkat Edilmeli!

Doğalgaz Acil Müdahale 187 hattının sadece can ve mal güvenliği içeren acil durumlarda aranması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Acil müdahale hattı gereksiz yere aranmamalıdır. İhbar anlaşılır bir dilde, sakince aktarılmalı ve panik yapılmamalı. Ad, soyad ve telefon numarası eksiksiz olarak yazdırılmalı, adres bilgilerinin doğru ve tam olarak verilmesi acil müdahale ekiplerinin adrese hızlı bir şekilde ulaşmasında önemli rol oynayacaktır. İhbar konusu net bir şekilde söylenmeli veya tarif edilmeli. İhbar verilen yerin adresi (mahalle, cadde ve sokak) anlaşılır bir şekilde bildirilmeli. İhbar mahalli mümkün olabildiğince bilinen bir yere göre tarif edilmelidir.”