Rosatom Proje Finansmanı İçin 100 Milyar Rublelik “Yeşil Tahvil” İhraç Edecek

DÜNYADAN 02.06.2021 - 13:20, Güncelleme: 02.06.2021 - 13:20 5410+ kez okundu.
 

Rosatom Proje Finansmanı İçin 100 Milyar Rublelik “Yeşil Tahvil” İhraç Edecek

Moskova Borsası, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un nükleer sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Atomenergoprom A.Ş.’nin borsada işlem gören tahviller programını tescil etti.

Borsa tahvili programı ve menkul kıymetler izahnamesi, Atomenergoprom Yönetim Kurulu’nun 26 Nisan tarihli toplantısında onaylanmıştı. Program dahilinde ihraç edilecek tahvillerin toplam (maksimum) nominal değeri 100 milyar Ruble olup, tahvillerin maksimum vade süresi ilk yerleştirme tarihinden itibaren 3 bin 640 gün olacak. Programın son geçerlilik tarihi bulunmuyor. Menkul kıymetler izahnamesi, tahvil programıyla aynı zamanda tescil edildi. Tahvillerin halka arzına ilişkin işlemlerin Moskova Borsası aracılığıyla yapılması planlanıyor. Tahvil programına “yeşil” veya “sosyal” tahviller de dâhil olabilecek. Tahvillerin yerleştirilmesi Alfa-Bank, VTB Capital, Gazprombank, Moscow Credit Bank, Otkritie Bank, Rosselkhozbank, Sberbank KIB ve Sovcombank tarafından organize edildi. Program kapsamında yerleştirilen tahvillerden elde edilecek fonlar Rosatom’un sürdürülebilir (yeşil) program ve projelerini finanse etmek için kullanılacak. Onaylanan program dâhilinde ilk olarak 10 milyar Rublelik tahvil ihraç edilmesi ve bunun da rüzgâr enerjisi programının maliyetlerinin yeniden finansmanında kullanılması planlanıyor. Rosatom’un rüzgâr enerjisi projelerini yürüten iştiraki NovaWind A.Ş., halihazırda güney Rusya’da toplam 420 MW kapasiteli 3 rüzgâr çiftliğini işletmeye almış durumda. Yıl sonuna kadar Stavropol ve Rostov bölgelerinde toplam 300 MW kapasiteli 3 çiftlik daha devreye alınacak. NovaWind şirketleri, 2024 yılına kadar toplam 1,2 GW kapasiteli rüzgâr enerji santralleri kurmayı planlıyor. Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada sürdürülebilir kalkınmanın Rosatom stratejisinin çok önemli bir parçası olduğunu belirterek, “İklim değişikliğiyle mücadeleye ve nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı düşük karbonlu elektrik üretimine katkıda bulunmak kesin önceliğimiz. Diğer stratejik sürdürülebilir ürünlerimiz arasında ‘Akıllı Şehirler’ gibi çözümler, nükleer tıp, çevre projeleri vs. sayılabilir. Rusya’da sürdürülebilir ve yeşil finansman mekanizmalarının geliştirilmesine katkıda bulunmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu mekanizmalar bu tür projelerdeki stratejik önceliklerimizi destekliyor.” şeklinde konuştu.
Moskova Borsası, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un nükleer sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Atomenergoprom A.Ş.’nin borsada işlem gören tahviller programını tescil etti.

Borsa tahvili programı ve menkul kıymetler izahnamesi, Atomenergoprom Yönetim Kurulu’nun 26 Nisan tarihli toplantısında onaylanmıştı. Program dahilinde ihraç edilecek tahvillerin toplam (maksimum) nominal değeri 100 milyar Ruble olup, tahvillerin maksimum vade süresi ilk yerleştirme tarihinden itibaren 3 bin 640 gün olacak. Programın son geçerlilik tarihi bulunmuyor. Menkul kıymetler izahnamesi, tahvil programıyla aynı zamanda tescil edildi. Tahvillerin halka arzına ilişkin işlemlerin Moskova Borsası aracılığıyla yapılması planlanıyor. Tahvil programına “yeşil” veya “sosyal” tahviller de dâhil olabilecek. Tahvillerin yerleştirilmesi Alfa-Bank, VTB Capital, Gazprombank, Moscow Credit Bank, Otkritie Bank, Rosselkhozbank, Sberbank KIB ve Sovcombank tarafından organize edildi.

Program kapsamında yerleştirilen tahvillerden elde edilecek fonlar Rosatom’un sürdürülebilir (yeşil) program ve projelerini finanse etmek için kullanılacak. Onaylanan program dâhilinde ilk olarak 10 milyar Rublelik tahvil ihraç edilmesi ve bunun da rüzgâr enerjisi programının maliyetlerinin yeniden finansmanında kullanılması planlanıyor. Rosatom’un rüzgâr enerjisi projelerini yürüten iştiraki NovaWind A.Ş., halihazırda güney Rusya’da toplam 420 MW kapasiteli 3 rüzgâr çiftliğini işletmeye almış durumda. Yıl sonuna kadar Stavropol ve Rostov bölgelerinde toplam 300 MW kapasiteli 3 çiftlik daha devreye alınacak. NovaWind şirketleri, 2024 yılına kadar toplam 1,2 GW kapasiteli rüzgâr enerji santralleri kurmayı planlıyor.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada sürdürülebilir kalkınmanın Rosatom stratejisinin çok önemli bir parçası olduğunu belirterek, “İklim değişikliğiyle mücadeleye ve nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı düşük karbonlu elektrik üretimine katkıda bulunmak kesin önceliğimiz. Diğer stratejik sürdürülebilir ürünlerimiz arasında ‘Akıllı Şehirler’ gibi çözümler, nükleer tıp, çevre projeleri vs. sayılabilir. Rusya’da sürdürülebilir ve yeşil finansman mekanizmalarının geliştirilmesine katkıda bulunmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu mekanizmalar bu tür projelerdeki stratejik önceliklerimizi destekliyor.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler