Keban HES 46 Yıldır Kesintisiz Enerji Üretiyor

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.08.2020 - 15:44, Güncelleme: 27.08.2020 - 15:47 2806+ kez okundu.
 

Keban HES 46 Yıldır Kesintisiz Enerji Üretiyor

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali HES, 1974 yılından bu yana 46 yıldır sürekli sürdürdüğü enerji yapımıyla ekonomiye yaklaşık 27 milyar dolar katkı sağladı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Dicle- Fırat havzasından beslenen Fırat Nehri üzerindeki Atatürk, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları, enerji üretimi ve tarımsal sulamayla ülke ve yöre ekonomisine önemli katkı sunuyor. Bunlar arasında yer alan ve hizmete girdiği 27 Ağustos 1974’te Türkiye’nin en büyük barajı olan Keban HES, o tarihten bu yana yaklaşık 270 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirdi. 675 kilometrekare büyüklüğündeki Keban Baraj Gölü, Atatürk Barajı Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük yapay gölü olma niteliğini koruyor. Doğal göllerle bir arada sıralandığında Van, Tuz ve Atatürk Baraj Gölü’nün ardından 4. sırada yer alan Keban Baraj Gölü’nün, Murat Nehri vadisi boyunca uzunluğu 125 kilometreye ulaşıyor. Enerji açısından Türkiye’nin ilk dev yatırımlarından olan ve 1965 yılında yapımına başlanan Keban HES’in 1974 yılında ilk 4 büyük tribünü, 1981 yılında da diğer 4 türbini devreye girdi. Toplam kurulu gücü 1330 megavat olan barajın halihazırda yıllık elektrik üretimi yaklaşık 6 milyar kilovatsaati buluyor. Keban Barajı, 1 milyon 824 bin konutun ihtiyacını tek başına karşılayan elektrik üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 27 milyar dolar katkı sundu. Kurulduğunda Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 20’sini tek başına karşılayan Keban Barajı, 1950’lerde Hirfanlı ve Sarıyar barajlarıyla büyük baraj inşaatı tecrübesini kazanmış Türk mühendisliğinin ortaya koyduğu ilk dev tesis oldu. Baraj bir yandan elektrik enerjisi üretirken bir yandan da göl çevresinde oluşan mesire alanlarıyla bölgede sosyal hayata katkıda bulundu, sağladığı balık avcılığı imkanıyla alternatif bir gelir imkanı sundu. Baraj, günümüzde enerji üretiminin yanı sıra kültürel ve turizme katkısı, tarımda sulama ve son yıllarda ortaya çıkan balık üretimiyle de ekonomiye önemli katma değer sağlamaya devam ediyor.  
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali HES, 1974 yılından bu yana 46 yıldır sürekli sürdürdüğü enerji yapımıyla ekonomiye yaklaşık 27 milyar dolar katkı sağladı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Dicle- Fırat havzasından beslenen Fırat Nehri üzerindeki Atatürk, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları, enerji üretimi ve tarımsal sulamayla ülke ve yöre ekonomisine önemli katkı sunuyor.

Bunlar arasında yer alan ve hizmete girdiği 27 Ağustos 1974’te Türkiye’nin en büyük barajı olan Keban HES, o tarihten bu yana yaklaşık 270 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirdi.

675 kilometrekare büyüklüğündeki Keban Baraj Gölü, Atatürk Barajı Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük yapay gölü olma niteliğini koruyor. Doğal göllerle bir arada sıralandığında Van, Tuz ve Atatürk Baraj Gölü’nün ardından 4. sırada yer alan Keban Baraj Gölü’nün, Murat Nehri vadisi boyunca uzunluğu 125 kilometreye ulaşıyor.

Enerji açısından Türkiye’nin ilk dev yatırımlarından olan ve 1965 yılında yapımına başlanan Keban HES’in 1974 yılında ilk 4 büyük tribünü, 1981 yılında da diğer 4 türbini devreye girdi.

Toplam kurulu gücü 1330 megavat olan barajın halihazırda yıllık elektrik üretimi yaklaşık 6 milyar kilovatsaati buluyor. Keban Barajı, 1 milyon 824 bin konutun ihtiyacını tek başına karşılayan elektrik üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 27 milyar dolar katkı sundu.

Kurulduğunda Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 20’sini tek başına karşılayan Keban Barajı, 1950’lerde Hirfanlı ve Sarıyar barajlarıyla büyük baraj inşaatı tecrübesini kazanmış Türk mühendisliğinin ortaya koyduğu ilk dev tesis oldu.

Baraj bir yandan elektrik enerjisi üretirken bir yandan da göl çevresinde oluşan mesire alanlarıyla bölgede sosyal hayata katkıda bulundu, sağladığı balık avcılığı imkanıyla alternatif bir gelir imkanı sundu. Baraj, günümüzde enerji üretiminin yanı sıra kültürel ve turizme katkısı, tarımda sulama ve son yıllarda ortaya çıkan balık üretimiyle de ekonomiye önemli katma değer sağlamaya devam ediyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler