Türkiye Konut Doğalgaz Fiyatında Avrupa’da En Ucuz İkinci Ülke

DOĞALGAZ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.08.2020 - 10:18, Güncelleme: 17.08.2020 - 10:18 2824+ kez okundu.
 

Türkiye Konut Doğalgaz Fiyatında Avrupa’da En Ucuz İkinci Ülke

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği'nce (GAZBİR), Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat ve Energy Price Index Temmuz 2020 verilerine göre Avrupa başkentleri arasında doğalgazın en ucuz kullanıldığı ikinci ülke Türkiye oldu.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği'nce (GAZBİR), Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat ve Energy Price Index Temmuz 2020 verilerine göre Avrupa başkentleri arasında doğalgazın en  ucuz kullanıldığı ikinci ülke Türkiye oldu.   Doğalgaz satış fiyatları esas alınarak 29 Avrupa ülkesinin konut  doğalgaz satış fiyatları Euro Cent/Kilowatt saat (kwh) olarak  kıyaslandığında vergiler dahil doğalgazın en pahalı satıldığı başkent Stokholm oldu.   Konut doğalgaz fiyatlarının en yüksek olduğu ikinci  başkent 21,77 Euro Cent/kwh Bern olurken, İngiltere’nin başkenti Londra 16’ncı, Avrupa Birliğinin başkenti Brüksel ise en pahalı 21’nci  başkent oldu. Sıralamada Ukrayna’nın Başkenti Kiev konutlarda en ucuz  doğalgazın kullanıldığı ülke olurken, Ankara 2,34 euroCent/kwh satış  fiyatıyla Kiev’in ardından ikinci sırada yer aldı.   Ankara, Avrupa ortalama doğalgaz satış fiyatının 3 katı daha ucuz  doğalgaz kullanırken, Avrupa Başkentleri arasında doğal gazın en  pahalı olduğu başkent olan Stokholm, Kiev’e göre 21 kat daha pahalı  doğalgaz kullanıyor. 29 başkentin konut doğalgaz satış fiyatı ortalaması 7,65 Euro Cent/kwh olurken 6 başkentte fiyat ortalamanın üzerinde, geriye kalan 23 başkentte ise konut satış fiyatı genel ortalamanın altında kaldı.   Satın alma paritesine göre doğalgazda en ucuz başkent  Kiev 28 Avrupa ülkesinin Mayıs 2020 konut doğal gaz satış fiyatları  ülkelerin satın alma paritesine Purchasing Power Parity (PPP) göre  hesaplandığında ise listenin ilk sırasındaki İsveç’in başkenti Stokholm’ün yeri değişmiyor. Ülkelerdeki satın alma paritesine göre  konutlarda doğalgazı en pahalı kullanan ikinci başkent Lizbon oldu. Satın alma paritesine göre 28 başkentin mesken doğalgaz satış  fiyatı ortalaması 6,11 Cent Euro/kwh olurken, 12 başkentin satış  fiyatı ortalamanın üstünde kalırken, 16 başkent ortalamanın altında kaldı. Ankara, satın alma paritesine göre hesaplanan konut doğalgaz  satış fiyatı sıralamasında en ucuz doğal gazın kullanıldığı 4’üncü  başkent oldu.   GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan yaptığı değerlendirmede doğalgaz  kullanım oranının her geçen yıl artış gösterdiğini belirtti. Arslan,  “Doğalgaz konforunun yaygınlaştırılması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile koordineli şekilde çalışıyoruz. Dağıtım şirketlerinin yeni genişleme yatırımları hız kesmeden devam  ediyor. Özellikle büyükşehirlerde doğalgaz kullanım oranı her 10  hanede 8-9’a ulaştı. Diğer şehirlerimizde bu oran her yıl biraz daha  artıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı doğalgazın konutlarda en uygun fiyatla kullanılabilmesine büyük önem veriyor. Sanayi ve  elektrik santrallerine uygulanan satış fiyatına kıyasla konutlar doğalgazı en uygun fiyatla kullanılıyor. Kömür, fuel oil gibi diğer yakıt  türleri ile de kıyaslandığında doğalgazın ısınmada en ucuz kaynak  olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği'nce (GAZBİR), Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat ve Energy Price Index Temmuz 2020 verilerine göre Avrupa başkentleri arasında doğalgazın en ucuz kullanıldığı ikinci ülke Türkiye oldu.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği'nce (GAZBİR), Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat ve Energy Price Index Temmuz 2020 verilerine göre Avrupa başkentleri arasında doğalgazın en  ucuz kullanıldığı ikinci ülke Türkiye oldu.

 

Doğalgaz satış fiyatları esas alınarak 29 Avrupa ülkesinin konut  doğalgaz satış fiyatları Euro Cent/Kilowatt saat (kwh) olarak  kıyaslandığında vergiler dahil doğalgazın en pahalı satıldığı başkent Stokholm oldu.

 

Konut doğalgaz fiyatlarının en yüksek olduğu ikinci  başkent 21,77 Euro Cent/kwh Bern olurken, İngiltere’nin başkenti Londra 16’ncı, Avrupa Birliğinin başkenti Brüksel ise en pahalı 21’nci  başkent oldu. Sıralamada Ukrayna’nın Başkenti Kiev konutlarda en ucuz  doğalgazın kullanıldığı ülke olurken, Ankara 2,34 euroCent/kwh satış  fiyatıyla Kiev’in ardından ikinci sırada yer aldı.

 

Ankara, Avrupa ortalama doğalgaz satış fiyatının 3 katı daha ucuz  doğalgaz kullanırken, Avrupa Başkentleri arasında doğal gazın en  pahalı olduğu başkent olan Stokholm, Kiev’e göre 21 kat daha pahalı  doğalgaz kullanıyor. 29 başkentin konut doğalgaz satış fiyatı ortalaması 7,65 Euro Cent/kwh olurken 6 başkentte fiyat ortalamanın üzerinde, geriye kalan 23 başkentte ise konut satış fiyatı genel ortalamanın altında kaldı.

 

Satın alma paritesine göre doğalgazda en ucuz başkent  Kiev 28 Avrupa ülkesinin Mayıs 2020 konut doğal gaz satış fiyatları  ülkelerin satın alma paritesine Purchasing Power Parity (PPP) göre  hesaplandığında ise listenin ilk sırasındaki İsveç’in başkenti Stokholm’ün yeri değişmiyor. Ülkelerdeki satın alma paritesine göre  konutlarda doğalgazı en pahalı kullanan ikinci başkent Lizbon oldu. Satın alma paritesine göre 28 başkentin mesken doğalgaz satış  fiyatı ortalaması 6,11 Cent Euro/kwh olurken, 12 başkentin satış  fiyatı ortalamanın üstünde kalırken, 16 başkent ortalamanın altında kaldı. Ankara, satın alma paritesine göre hesaplanan konut doğalgaz  satış fiyatı sıralamasında en ucuz doğal gazın kullanıldığı 4’üncü  başkent oldu.

 

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan yaptığı değerlendirmede doğalgaz  kullanım oranının her geçen yıl artış gösterdiğini belirtti. Arslan,  “Doğalgaz konforunun yaygınlaştırılması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile koordineli şekilde çalışıyoruz. Dağıtım şirketlerinin yeni genişleme yatırımları hız kesmeden devam  ediyor. Özellikle büyükşehirlerde doğalgaz kullanım oranı her 10  hanede 8-9’a ulaştı. Diğer şehirlerimizde bu oran her yıl biraz daha  artıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı doğalgazın konutlarda en uygun fiyatla kullanılabilmesine büyük önem veriyor. Sanayi ve  elektrik santrallerine uygulanan satış fiyatına kıyasla konutlar doğalgazı en uygun fiyatla kullanılıyor. Kömür, fuel oil gibi diğer yakıt  türleri ile de kıyaslandığında doğalgazın ısınmada en ucuz kaynak  olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.