EPİAŞ ve TOBB İş Birliğiyle YEK-G Sistemi Tanıtım Semineri Gerçekleştirildi

YENİLENEBİLİR ENERJİ 07.04.2021 - 17:43, Güncelleme: 07.04.2021 - 17:47 4028+ kez okundu.
 

EPİAŞ ve TOBB İş Birliğiyle YEK-G Sistemi Tanıtım Semineri Gerçekleştirildi

EPİAŞ ve TOBB iş birliği ile enerji sektörünün merakla beklediği YEK-G Sistemi ve piyasası ile ilgili seminer çevrim içi olarak gerçekleşti.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ(EPİAŞ) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliği ile enerji sektörünün merakla beklediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ve piyasası ile ilgili seminer çevrim içi olarak gerçekleşti. TOBB yetkilisi Ayşe Çelebi Doğan, yaptığı açılış konuşmasında, “Avrupa Birliği 2021 yılından itibaren Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda (Green Deal) yeni bir aşamaya gelmiştir. İlerleyen günlerde karbon salınımı ile ilgili olarak AB dışından Avrupa’ya ihracat yapan ülkelere, Sınırda Karbon Düzenlemesi, adıyla ilave maliyetlerin gelmesi söz konusudur. Bu düzenleme ile birlikte tüketilen elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleme seçeneği büyük önem kazanacaktır.” ifadelerini kullandı. EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise yaptığı konuşmada üretim ve tüketimde yenilenebilir enerjinin önemini vurgulayarak “Coronavirüs pandemisi ile birlikte insanlar doğanın önemini bir kere daha anladı. Ülkemiz de bu amaçla yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemektedir. Ülkemizde üretilen enerjinin günlük bazda yarısı bazı zamanlarda ise yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. EPİAŞ olarak bizler de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret göstermekteyiz.” dedi. Türkoğlu YEK-G Sistemi’nin sanal uygulamasının bu ay sonu kullanıma açılacağını hatırlatarak sistemin ülkemizin ve dünyanın ekolojisine de katkı sunacağını vurguladı. EPİAŞ tarafından 1 Haziran tarihinde işletmeye alınacak olan YEK-G Sistemi ile ilgili yapılan tanıtım sunumunda son zamanlarda artan yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen enerjinin artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte YEK-G Sistemi’nin önemine dikkat çekildi. YEK-G Sistemi’nin üretici açısından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması; tedarikçi açısından son tüketicilere sağladıkları elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığının belgelenmesi; tüketici açısından ise çevreyi koruyarak tüketicilerin satın aldıkları enerji kaynaklarının yenilenebilir enerji kaynağından temin edildiğinin ispatı açısından önemli olduğu vurgulanmış oldu. Sunumda lisans sahibi yenilenebilir enerji üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1 MWh’lık enerjinin belgelenmesi ve son tüketici ile tedarikçi şirketlerin  tüketmiş oldukları enerji kaynağının belgelenmesini sağlayacak YEK-G Sistemi’nin faydalarından da bahsedildi. YEK-G belgesi ile birlikte üretici ve tüketicilerde çevre bilinci farkındalığı artacak. Şirketler yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak ülke ekonomisine katkı sunacak, şirketlerin marka değeri artarak şirketlerin müşterilerine ve kamuoyuna karşı sorumluluk bilinci de artmış olacak. Seminerin sonunda katılımcıların sistem ile ilgili sorduğu sorular cevaplandırıldı. Seminerde gerçekleşen sunuma ulaşmak için tıklayınız. Semineri izlemek için tıklayınız. YEK-G Sistemi tanıtım animasyonunu izlemek için tıklayınız.  
EPİAŞ ve TOBB iş birliği ile enerji sektörünün merakla beklediği YEK-G Sistemi ve piyasası ile ilgili seminer çevrim içi olarak gerçekleşti.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ(EPİAŞ) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliği ile enerji sektörünün merakla beklediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ve piyasası ile ilgili seminer çevrim içi olarak gerçekleşti.

TOBB yetkilisi Ayşe Çelebi Doğan, yaptığı açılış konuşmasında, “Avrupa Birliği 2021 yılından itibaren Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda (Green Deal) yeni bir aşamaya gelmiştir. İlerleyen günlerde karbon salınımı ile ilgili olarak AB dışından Avrupa’ya ihracat yapan ülkelere, Sınırda Karbon Düzenlemesi, adıyla ilave maliyetlerin gelmesi söz konusudur. Bu düzenleme ile birlikte tüketilen elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleme seçeneği büyük önem kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise yaptığı konuşmada üretim ve tüketimde yenilenebilir enerjinin önemini vurgulayarak “Coronavirüs pandemisi ile birlikte insanlar doğanın önemini bir kere daha anladı. Ülkemiz de bu amaçla yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemektedir. Ülkemizde üretilen enerjinin günlük bazda yarısı bazı zamanlarda ise yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. EPİAŞ olarak bizler de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret göstermekteyiz.” dedi.

Türkoğlu YEK-G Sistemi’nin sanal uygulamasının bu ay sonu kullanıma açılacağını hatırlatarak sistemin ülkemizin ve dünyanın ekolojisine de katkı sunacağını vurguladı.

EPİAŞ tarafından 1 Haziran tarihinde işletmeye alınacak olan YEK-G Sistemi ile ilgili yapılan tanıtım sunumunda son zamanlarda artan yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen enerjinin artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte YEK-G Sistemi’nin önemine dikkat çekildi.

YEK-G Sistemi’nin üretici açısından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması; tedarikçi açısından son tüketicilere sağladıkları elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığının belgelenmesi; tüketici açısından ise çevreyi koruyarak tüketicilerin satın aldıkları enerji kaynaklarının yenilenebilir enerji kaynağından temin edildiğinin ispatı açısından önemli olduğu vurgulanmış oldu.

Sunumda lisans sahibi yenilenebilir enerji üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1 MWh’lık enerjinin belgelenmesi ve son tüketici ile tedarikçi şirketlerin  tüketmiş oldukları enerji kaynağının belgelenmesini sağlayacak YEK-G Sistemi’nin faydalarından da bahsedildi.

YEK-G belgesi ile birlikte üretici ve tüketicilerde çevre bilinci farkındalığı artacak. Şirketler yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak ülke ekonomisine katkı sunacak, şirketlerin marka değeri artarak şirketlerin müşterilerine ve kamuoyuna karşı sorumluluk bilinci de artmış olacak.

Seminerin sonunda katılımcıların sistem ile ilgili sorduğu sorular cevaplandırıldı.

Seminerde gerçekleşen sunuma ulaşmak için tıklayınız.

Semineri izlemek için tıklayınız.

YEK-G Sistemi tanıtım animasyonunu izlemek için tıklayınız.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.