EPDK Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Düzenlemesini Yaptı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.07.2019 - 17:34, Güncelleme: 18.07.2019 - 17:34 3487+ kez okundu.
 

EPDK Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Düzenlemesini Yaptı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Farklılaştırılmış Akaryakıtlara ilişkin düzenlemesini yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Farklılaştırılmış Akaryakıtlara ilişkin düzenlemesini yaptı. Piyasada hali hazırda bulunan farklılaştırılmış akaryakıt,  standartlara uygun akaryakıta yüzde 0,5 oranı geçmemek kaydıyla çeşitli  katkı maddelerinin eklenmesi yoluyla elde ediliyor ve çeşitli ticari  markalar altında tüketicilere sunuluyor. EPDK yaptığı düzenleme ile  tüketicinin doğru şekilde bilgilendirilmesini ve tercihini de bu  bilgilendirme kapsamında herhangi bir yönlendirme olmaksızın yapmasını  sağlayacak.   Düzenlemede eklenen katkı maddelerinin, akaryakıt hangi özelliğini  ne oranda iyileştirdiğine dair resmi raporların EPDK’ya sunulması  zorunluluğu getirilirken, farklılaştırılmış akaryakıtın tanıtımı ve  tüketiciye sunumu aşamasında söz konusu raporlarda yer alan bilgilerin  dışına çıkılmaması zorunluluğu da bulunuyor.   Düzenleme kapsamında, farklılaştırılmış akaryakıtın satıldığı  noktaların üzerinde veya yakınında, farklılaştırılmış akaryakıtın  etkilerinin hangi oranda veya aralıkta (en az ve en fazla) olduğuna  ilişkin açık ve kolay anlaşılabilir şekilde Kuruma sunulan bilgilerle  uyumlu bilgilendirme metninin yer alması zorunluğu getiriliyor.   Bilgilendirme metninde ayrıca “Farklılaştırılmış olsun ya da  olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt  türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından  belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda  yakıt türüne göre tümü, araçlarda güvenle kullanılabilir. Farklılaştırılmış akaryakıt ile diğerleri arasında, kalite vb.  düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, tır,  traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır. Farklılaştırılmış akaryakıt sadece tüketicinin talebi doğrultusunda  ikmal edilebilir.” ifadesi yer alacak.   Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz bir kez daha  marka odaklı hareket edilmemesini ve 1 kuruş dahi olsa ucuz satış  yapan akaryakıt bayilerinin tercih edilmesini tavsiye etti. Avrupa’nın  en kaliteli akaryakıtın Türkiye’de satıldığını hatırlatan Başkan Yılmaz, “İstanbul’da satılan akaryakıtın kalitesi ile Hakkari’de, Sinop’ta, Kırıkkale’de satılan akaryakıtın kalitesi aynı. Ben kendi  aracımda katkılı ürün değil, 1 kuruş da olsa ucuz olan akaryakıtı  tercih ediyorum ve vatandaşlarımıza da bunu tavsiye ediyorum” dedi.   Yılmaz “Vatandaşlarımız illa katkılı ürün tercih edecekse bayi  görevlisinin yönlendirmesi ile değil, bilimsel verilere bakarak  hareket etmeli. Yaptığımız düzenleme bu konuda önemli bir adım. Katkılı akaryakıtta vaatler değil, resmi belgeler ve teknik raporlar  konuşacak. Vatandaşlarımız da bu bilimsel verilere göre ürün satın  alacak. Katkılı ürünün vaat ettiği sonuçları elde edip etmediğini yine  vatandaşımız takip etmeli, ona göre bayi-ürün seçimini yapmalı” diye ifade etti.  
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Farklılaştırılmış Akaryakıtlara ilişkin düzenlemesini yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Farklılaştırılmış Akaryakıtlara ilişkin düzenlemesini yaptı. Piyasada hali hazırda bulunan farklılaştırılmış akaryakıt,  standartlara uygun akaryakıta yüzde 0,5 oranı geçmemek kaydıyla çeşitli  katkı maddelerinin eklenmesi yoluyla elde ediliyor ve çeşitli ticari  markalar altında tüketicilere sunuluyor. EPDK yaptığı düzenleme ile  tüketicinin doğru şekilde bilgilendirilmesini ve tercihini de bu  bilgilendirme kapsamında herhangi bir yönlendirme olmaksızın yapmasını  sağlayacak.

 

Düzenlemede eklenen katkı maddelerinin, akaryakıt hangi özelliğini  ne oranda iyileştirdiğine dair resmi raporların EPDK’ya sunulması  zorunluluğu getirilirken, farklılaştırılmış akaryakıtın tanıtımı ve  tüketiciye sunumu aşamasında söz konusu raporlarda yer alan bilgilerin  dışına çıkılmaması zorunluluğu da bulunuyor.

 

Düzenleme kapsamında, farklılaştırılmış akaryakıtın satıldığı  noktaların üzerinde veya yakınında, farklılaştırılmış akaryakıtın  etkilerinin hangi oranda veya aralıkta (en az ve en fazla) olduğuna  ilişkin açık ve kolay anlaşılabilir şekilde Kuruma sunulan bilgilerle  uyumlu bilgilendirme metninin yer alması zorunluğu getiriliyor.

 

Bilgilendirme metninde ayrıca “Farklılaştırılmış olsun ya da  olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt  türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından  belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda  yakıt türüne göre tümü, araçlarda güvenle kullanılabilir. Farklılaştırılmış akaryakıt ile diğerleri arasında, kalite vb.  düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, tır,  traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır. Farklılaştırılmış akaryakıt sadece tüketicinin talebi doğrultusunda  ikmal edilebilir.” ifadesi yer alacak.

 

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz bir kez daha  marka odaklı hareket edilmemesini ve 1 kuruş dahi olsa ucuz satış  yapan akaryakıt bayilerinin tercih edilmesini tavsiye etti. Avrupa’nın  en kaliteli akaryakıtın Türkiye’de satıldığını hatırlatan Başkan Yılmaz, “İstanbul’da satılan akaryakıtın kalitesi ile Hakkari’de, Sinop’ta, Kırıkkale’de satılan akaryakıtın kalitesi aynı. Ben kendi  aracımda katkılı ürün değil, 1 kuruş da olsa ucuz olan akaryakıtı  tercih ediyorum ve vatandaşlarımıza da bunu tavsiye ediyorum” dedi.

 

Yılmaz “Vatandaşlarımız illa katkılı ürün tercih edecekse bayi  görevlisinin yönlendirmesi ile değil, bilimsel verilere bakarak  hareket etmeli. Yaptığımız düzenleme bu konuda önemli bir adım. Katkılı akaryakıtta vaatler değil, resmi belgeler ve teknik raporlar  konuşacak. Vatandaşlarımız da bu bilimsel verilere göre ürün satın  alacak. Katkılı ürünün vaat ettiği sonuçları elde edip etmediğini yine  vatandaşımız takip etmeli, ona göre bayi-ürün seçimini yapmalı” diye ifade etti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.