Antrepolarda Akaryakıt Karıştırma İşlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapıldı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.01.2020 - 12:24, Güncelleme: 20.01.2020 - 12:24 3475+ kez okundu.
 

Antrepolarda Akaryakıt Karıştırma İşlemlerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapıldı

Ticaret Bakanlığının antrepolarda akaryakıt karıştırma işlemlerine ilişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Deniz yoluyla gelen, serbest dolaşımda olmayan aynı veya farklı  gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) ve vergi oranına tabi  akaryakıt ürünleri, transit akaryakıtların depolandığı antrepolarda  birbirleriyle karıştırılarak yurt dışına transit edilmesinde  uygulanabilecek.   Ticaret Bakanlığının antrepolarda akaryakıt karıştırma işlemlerine  ilişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.   Tebliğin amacı, deniz yoluyla gelen serbest dolaşımda olmayan aynı  veya farklı gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) ve vergi oranına  tabi akaryakıt ürünlerinin transit akaryakıtların depolandığı  antrepolarda birbirleriyle karıştırılarak yurt dışına transit  edilmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlemek olarak gösterildi.   Antrepoya alınmış aynı veya farklı gümrük tarife istatistik  pozisyonu ve vergi oranına tabi akaryakıt ürünlerinin birbirleriyle  karıştırılmasına antreponun bağlı bulunduğu gümrük müdürlüğünce izin  verilebilecek. İzin sürecinde gümrük gözetim ve denetiminin sağlanmasını  teminen gümrük idaresince istenilen her türlü bilgi, belge ibraz  edilir ve ilave tedbirler alınacak.   Her bir karıştırma işlemi için gümrük idaresinden münferiden izin  alınacak. Karıştırma işlemi yapılacak eşyanın sahibinin antrepo  işleticisi olmadığı durumda hem antrepo işleticisi hem de kullanıcı  tarafından ayrı ayrı izin başvurusu yapılacak.   İhrakiye teslimi kapsamında karıştırma işlemleri en az iki yıldır  fiilen ihrakiye tesliminde bulunan lisans sahibi firmalar tarafından  yapılabilecek.   Geriye dönük son bir yıl içinde vergi kaybına neden olan gümrük  mevzuatı ihlali nedeniyle uygulanan ceza sayısının birden fazla  olmaması, birden fazla olması halinde ise aynı dönem için işlem gören  beyanname sayısının yüzde  2’sini, geriye dönük son bir yıl içinde  gümrük mevzuatının ihlali nedeniyle uygulanan usulsüzlük cezası  sayısının beşten fazla olmaması, beşten fazla olması halinde ise  aynı dönem için işlem gören beyanname sayısının yüzde 5’ini aşamayacak.  
Ticaret Bakanlığının antrepolarda akaryakıt karıştırma işlemlerine ilişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Deniz yoluyla gelen, serbest dolaşımda olmayan aynı veya farklı  gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) ve vergi oranına tabi  akaryakıt ürünleri, transit akaryakıtların depolandığı antrepolarda  birbirleriyle karıştırılarak yurt dışına transit edilmesinde  uygulanabilecek.

 

Ticaret Bakanlığının antrepolarda akaryakıt karıştırma işlemlerine  ilişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Tebliğin amacı, deniz yoluyla gelen serbest dolaşımda olmayan aynı  veya farklı gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) ve vergi oranına  tabi akaryakıt ürünlerinin transit akaryakıtların depolandığı  antrepolarda birbirleriyle karıştırılarak yurt dışına transit  edilmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlemek olarak gösterildi.

 

Antrepoya alınmış aynı veya farklı gümrük tarife istatistik  pozisyonu ve vergi oranına tabi akaryakıt ürünlerinin birbirleriyle  karıştırılmasına antreponun bağlı bulunduğu gümrük müdürlüğünce izin  verilebilecek. İzin sürecinde gümrük gözetim ve denetiminin sağlanmasını  teminen gümrük idaresince istenilen her türlü bilgi, belge ibraz  edilir ve ilave tedbirler alınacak.

 

Her bir karıştırma işlemi için gümrük idaresinden münferiden izin  alınacak. Karıştırma işlemi yapılacak eşyanın sahibinin antrepo  işleticisi olmadığı durumda hem antrepo işleticisi hem de kullanıcı  tarafından ayrı ayrı izin başvurusu yapılacak.

 

İhrakiye teslimi kapsamında karıştırma işlemleri en az iki yıldır  fiilen ihrakiye tesliminde bulunan lisans sahibi firmalar tarafından  yapılabilecek.

 

Geriye dönük son bir yıl içinde vergi kaybına neden olan gümrük  mevzuatı ihlali nedeniyle uygulanan ceza sayısının birden fazla  olmaması, birden fazla olması halinde ise aynı dönem için işlem gören  beyanname sayısının yüzde  2’sini, geriye dönük son bir yıl içinde  gümrük mevzuatının ihlali nedeniyle uygulanan usulsüzlük cezası  sayısının beşten fazla olmaması, beşten fazla olması halinde ise  aynı dönem için işlem gören beyanname sayısının yüzde 5’ini aşamayacak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler